Dvojica Srba sa Kosova optužena za ratni zločin

Srna
Dvojica Srba sa Kosova optužena za ratni zločin

PRIŠTINA - Specijalno tužilaštvo /samoproglašenog/ Kosova podiglo je danas optužnicu protiv dvojice Srba čiji su inicijali Z.K i D.Š zbog navodno počinjenih ratnih zločina nad civilnim stanovništvom tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

U saopštenju se navodi da je Z.K. navodno za vrijeme rata kao pripadnik srpske policije prekršio pravila Međunarodnog humanitarnog prava i pravila Ženevskih konvencija tako što je 26. marta 1999. godine u selu Nerodimlje u opštini Uroševac direktno učestvovao u napadu na civilno albansko stanovništvo.

Tokom ove akcije optuženi Z.K je navodno učestvovao u maltretiranju albanskih porodica, uništavanju njihove imovine, progonu, otmici i ubistvima članova jedne albanske porodice čiji su inicijali O.N, B.N, A.N. i B.N.

Optuženi D.Š. je navodno takođe počinio ratni zločin tako što je 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, naoružanog automatskim oružjem, sa namjerom da se oskrnave i ponize beživotna tijela ubijenih O.N, B.N, A.N, B.N. i I.R, naredio je da se njihova tijela sahrane bez poštovanja običaja.

Više detalja o podignutim optužnicama i identitetu optuženih biće naknadno saopšteno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana