Drecun:Položaj Srba na Kosovu i Metohiji nazadovao, primijetna izuzetna politička nestabilnost

Srna
Drecun:Položaj Srba na Kosovu i Metohiji nazadovao, primijetna izuzetna politička nestabilnost

BEOGRAD - Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da je nazadovao položaj srpskog naroda na Kosmetu od posljednjeg izvještaja Unmika na sjednici Savjeta bezbjednosti UN i da je u ovoj srpskoj pokrajini primijetna izuzetna politička nestabilnost.

- Situacija na Kosmetu je krajnje kontradiktorna, ne zna se ko šta radi, ko šta vodi. Postoje formalno nekakav predsednik i nekakav premijer, nagoveštava se nova vlada, ali i dalje Aljbin Kurti radi kao neki premijer. Toj nestabilnosti se ne nazire kraj, koji može da rezultatira novim izborima - izjavio je Drecun za RTS.

Povodom video-sjednice Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj će 24. aprila biti predstavljen izvještaj Unmika o Kosovu i Metohiji, Drecun je rekao da je položaj srpskog naroda izuzetno važan u svakom izvještaju Unmika, ali da taj položaj nije otišao na bolje.

- Čak se odnos Albanaca i pogoršao, dijalog je stao. Ne vidim da je bilo kakav narpredak ostvaren na Kosovu i Metohiji, naprotiv, došlo je do nazadovanja - napomenuo je Drecun.

Komentarišući želju Albanaca da bude smijenjen specijalni izaslanik SAD Ričard Grenel, Drecun je naveo da Prištini smeta mogućnost postizanja kompromisa u kome Srbija ne bi bila potpuni gubitnik.

Drecun je naveo da je vidljivo da se, osim angažovanja Bijele kuće da se proces rješenja pokrene, veoma angažuju albanski lobisti i takozvana američka "duboka država", koji su decenijama aktivni na planu odvajanja Kosmeta od Srbije i stvaranju velike Albanije.

- Oni ne sede skrštenih ruku. Imamo i angažovanje vodećih evropskih država koji su na putu istom kao ta „duboka država“, a njihovi ciljevi se suprotstavljaju kompromisu - istakao je Drecun.

Prema njegovim riječima, njihov cilj je da se potpuno onemogući nastavak razgovora, da za Beograd sve bude neprihvatljivo.

- Mi ne želimo uopšte da razgovaramo ako je cilj priznavanje Kosova. Svi osim Hašima Tačija, koji čuva svoju kožu od optužnica pred sudom za OVK, rade na tome da spreče postizanje kompromisnog rešenja. Vidimo čvrstu spregu albanskih stranaka i međunarodne zajednice - naveo je Drecun.

On smatra da, ako se ovako nastavi, to neće dovesti do nastavka razgovora i postizanja rješenja.

- Tamo je besperspektivna situacija, osim za kriminalce. Da nije Srbije, srpski narod ne bi mogao da opstane tamo-  istakao je Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana