Drecun: Priština želi da stvori probleme kada je u pitanju preregistracija

SRNA
Drecun: Priština želi da stvori probleme kada je u pitanju preregistracija

BEOGRAD - Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da Priština sve vrijeme želi da stvori incidentne situacije i probleme kada je riječ o preregistraciji vozila, te nastoji da sprovede u djelo nešto što nije dio dogovora.

On je naveo da Priština neće da razgovara sa izabranim predstavnicima srpskog naroda i to je planirana politika da se izazivaju incidentne situacije.

"Tablice takozvane republike Kosovo Priština bi rado prihvatila, ali to je za Srbe neprihvatljivo. Dogovor je da se Srbi odluče za statusno neutralne tablice, to su KS tablice, to su tablice koje je uveo Unmik, simbolično ako nema KS tablica nema ni Unmika. RKS tablice nisu statusno neutralne, nastale su posle jednostranog proglašenja nezavisnosti i Srbi to neće da prihvate", istakao je Drecun, dodajući da je sporazum bio izričit da mogu da se izaberu tablice, a da kad istekne period od pet godina da se sjedne za sto i traži rješenje.

Drecun je rekao da umjesto toga Priština godinu dana prije isteka roka ukida KS tablice i neće da razgovara.

On je ocijenio da je na djelu providna igra Prištine i da je problem u Zapadu, naročito u zemljama Kvinte, koje imaju pogrešan pristup ako žele da se riješi problem tablica, za šta je neophodno da Priština razgovara sa Beogradom, a to zapadne sile moraju da joj kažu.

Prema njegovim riječima, od ključnog interesa za srpski narod je da ne dođe do ugrožavanja mira, a jasno je da Srbi moraju da se bore za svoje interese.

"Protesti su demokratski proces. Vidimo da se Priština sprema da onemogući eventualne proteste Srba jer su rasporedili svoje snage na ključnim saobraćajnicama na severu Kosova i Metohije", rekao je Drecun za RTS.

On je istakao da su zbog agresivne politike Prištine učestali incidenti i napadi na Srbe i njihovu imovinu na Kosmetu.

Komentarišući nedavno kamenovanje autobusa sa srpskim putnicima u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, Drecun je izrazio bojazan da to neće biti posljednji incident usmjeren protiv Srba i da se broj takvih incidenata povećava.

"Kamenovanje autobusa je jedan u nizu od 160 incidenata od početka godine. Međunarodna zajednica kao da to ne vidi. Nismo čuli od zvaničnika EU ili SAD da su osudili te incidente, koji pokazuju visok stepen napetosti između Srba i Albanaca", rekao je Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana