Drecun: OEBS da obezbijedi uslove za glasanje

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun očekuje od OEBS-a i zemalja Kvinte da obezbijede uslove za izlazak Srba sa Kosova i Metohije na referendum o promjeni Ustava Srbije, koji će biti održan u nedjelju, 16. januara.

Povodom saopštenja Vlade u Prištini da je spremna da dozvoli glasanje na referendumu, ali putem pošte ili preko nepostojeće "kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom", Drecun je naveo da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti stvara presedane samo da bi izazivao incidente.

On je naglasio da je osnovno demokratsko pravo svakog čovjeka da bira i bude biran. "Ako ne možete da glasate, onda nema demokratije, imate anarhiju", rekao je Drecun za televiziju "Pink".

Drecun je rekao da je referendum, pored energetike i izbora u aprilu, jedna od situacija koju je već odranije označio kao posebno kritičnu za Srbe u južnoj srpskoj pokrajini. "Pretpostavimo situaciju da organizujemo referendum na Kosmetu.

Da li će Kurti upasti sa jedinicama da malteritira ljude?", upitao je Drecun. Obrazloženje Kurtija da datum izabran za referendum ne dolazi u obzir jer se poklapa sa godišnjicom "zločina" u Račku, Drecun je rekao da su događaji u Račku od 15. januara 1999. godine iskonstruisani i iskorišteni za agresiju na SR Jugoslaviju, a da je Kurti terorista i ideolog OVK-a, što i sam ističe. Referendum o promjeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa zakazan je za nedjelju, 16. januar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana