Drecun: Neuspjeh dijaloga bio očekivan, Priština ne želi da razgovara ni o čemu

Tanjug
Drecun: Neuspjeh dijaloga bio očekivan, Priština ne želi da razgovara ni o čemu

BEOGRAD - Predsjednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je danas da nema pomaka u novoj rundi dijaloga u Briselu, naglašavajući da je neuspeh dijaloga i bio očekivan.

„Očekivali smo neuspeh dijaloga. To je bilo najavljeno iz Prištine i ovaj današnji sastanak u Briselu je pokazao da je dijalog degradiran do nivoa na kojem nema nikakvog napretka, na kojem se ne postižu nikakvi dogovori i na kojem se ne rešavaju problemi sa kojima se svakodnevno suočavaju Srbi na Kosovu i Metohiji. Jednostavno Priština ne želi da razgovara ni o čemu“, rekao je on za Tanjug.
    
Prema riječima Drecuna, Priština smatra da su pitanja o svakodnevnim životnim problemima sa kojima se Srbi na AP KiM suočavaju poput funkcionisanja pošte, dinara kao platežnog sredstva, bezbjednosti, prestanka hapšenja ili terorisanja Srba, unutrašnja pitanja tzv. Kosova i da o tome uopšte ne treba da pregovara sa Beogradom. 
    
„Priština dijalog želi da iskoristi da nametne takav stav samo za rešavanje statusnog pitanja, da od Beograda pokuša da dobije priznanje lažne države Kosova“, naglasio je Drecun.
    
On kaže da EU ima suviše blagonaklon stav prema Prištini i ona Prištinu ohrabruje u nastavku jednostranih poteza i nespremnosti da se postigne bilo kakav napredak u dijalogu.
    
„EU ne preduzima nikakve aktivne, snažne mere da natera Prištinu da se razgovara o onim pitanjima koje su od životne važnosti za opstanak i bezbednost srpskog naroda na KiM. Sve se samo svodi na jednu predstavu za javnost, pa setite se samo situacije oko Mosta na Ibru“, naglasio je Drecun. 
    
Prema njegovim rečima, EU ide jednim potpuno pogrešnim putem i izuzetno je kriva i odgovorna zajedno sa SAD zato što imamo potpuni zastoj u dijalogu. 
    
„Neko izgleda pokušava da toleriše maksimalno ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i jednostrvne potreze koje sporovodi nad Srbima, samo da bi to bio pritisak na zvanični Beograd da prihvati francusko-nemački sporazum“, rekao je Drecun.
    
On je dodao i da mu se čini da se situacija na AP KiM, posebno na sjeveru, poslednjih nekoliko godina odvija u uslovima „kriznog menadžmenta“ i da Zapad pokušava da uskladi svoj interes i ciljeve s onim što Kurti  radi, ali na način da ništa ne izađe iz te kontrolisane faze krizne situacije.
    
„Mislim da Kurti neće preći nikakve crvene linije, a to bi značilo da sprovede neki masovan teror i pokušaj proterivanja srpskog naroda, upravo zbog činjenica da Zapad ne želi da se izađe iz tog okvira kontrolisane krize, bar u ovoj fazi“, smatra Drecun. 
    
On je naveo i da od izbora u Americi zavisi šta će se dalje dešavati na AP KiM, dodajući i da će ovaj postizborni tranzicioni period u EU ići u prilog Kurtiju.
    
„U svemu tome, izuzetno negativno je i to što idu izbori na KiM gde Kurti pokušava da odigra na jednu jedinu kartu da bi dobio novi mandat, a to je teror nad Srbima „, rekao je Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana