Dragoljub Milanović izašao iz zatvora

RTS, Tanjug
Dragoljub Milanović izašao iz zatvora

Beograd - Iz zatvora u Požarevcu danas je izašao nekadašnji direktor Radio-televizije Srbije Dragoljub Milanović, nakon što je izdržao kaznu od deset godina zatvora, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu pravde i državne uprave.

Milanović je osuđen zbog odgovornosti za pogibiju 16 zaposlenih RTS u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. godine, a u presudi se navodi da nije preduzeo mjere da se zaposleni te noći zaštite i evakuišu.

Osim Milanovića, za tu tragediju niko nije bio procesuiran.

Nadležno tužilaštvo, međutim, i dalje istražuje da li postoji još nečija odgovornost za pogibiju radnika.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je nedavno Tanjugu da tužilaštvo postupa u tom predmetu i da nema bojazni da će taj predmet zastareti.

Žanka Stojanović, majka poginulog radnika RTS-a, tražila je od tužilaštva da budu procesuirani svi odgovorni, kao i nekadašnji Vrhovni savjet odbrane.

Prema Zorićevim riječima, Ministarstvo odbrane je po nalogu tužilaštva dostavilo svu traženu dokumentaciju koja se odnosi na taj događaj i tužilaštvo radi na tom predmetu.

Protiv Milanovića se vodi još jedan sudski proces, u kojem se presuda očekuje uskoro.

On je optužen za nezakonitu dodjelu stanova takozvanim “deficitarnim kadrovima” RTS-a krajem 1990-ih godina.

Sljedeće suđenje u tom procesu zakazano je za 17. septembar, a kako je sudija Vera Vukotić najavila na prethodnom suđenju, u septembru će biti saslušani vještak i dva svjedoka i zakazane završne riječi, poslije čega će uslijediti prvostepena presuda.

Nekadašnji direktor RTS-a je jedan od rijetkih osuđenika koji je svoju zatvorsku kaznu odslužio u cjelosti.

Jedno vrijeme u zatvoru je imao privilegije i dospio je u otvoreni tretman, ali su mu one brzo ukinute nakon reakcije porodica žrtava tragedije.

Milanović je prilikom početka suđenja za stanove negirao navode optužnice koja ga tereti da ih je nelegalno dodijelio zaposlenima u toj medijskoj kući, ističući da je proces protiv njega politički montiran i da se ne osjeća kao osuđenik, već “kao ratni zarobljenik NATO pakta i njihovih saradnika u Srbiji”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana