Donijeta prva rezolucija o ustaškom infaticidu NDH

Srna
Donijeta prva rezolucija o ustaškom infaticidu NDH

BEOGRAD  - U Beogradu je donijeta prva Rezolucija o ustaškom infaticidu Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nad srpskom, jevrejskom, romskom djecom u dečjim logorima smrti od 1941. do 1945. godine tokom Drugog svjetskog rata.

Rezolucija, koja je donijeta na kraju trodnevne konferencije “Jasenovac, Aušvic Balkana - preživela djeca logoraši svjedoče”, održane u prostorijama parlamenta Srbije, biće dostavljena relevantnim organima UN na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja.

Ova rezolucije je prva rezolucija u svjetskoj istoriografiji nakon Drugog svjetskog rata, koja je ukazala na tragičnu činjenicu da je NDH jedina u okupiranoj Evropi imala specijalizovane logore za sistematsko uništavanje srpske, jevrejske i romske djece i odojčadi.

Istaknuto je da je neophodan aktivizam i međusobno povezivanje svih relevantnih organizacija koje se bave kulturom sjećanja i istraživanjem stradanja tokom Drugog svjetskog rata.

Generalni sekretar Evropske romske unije Dragoljub Acković je rekao da Komisija za donošenje završnog dokumenta smatra da treba nastaviti ciljano djelovanje i predstavljanje aktuelnih međunarodnih istraživanja u cilju širenja istine o tom stradanju.

On je dodao da to djelovanje treba da ima za rezultat međunarodno priznanje ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u relevantnim međunarodnim organizacijama, koje se bave kulturom sjećanja na Holokaust i genocid u Drugom svjetskom ratu, prenio je Tanjug. 

Osnivač i predsjednik Instituta “Diana Budisavljević” za istraživanje dječjih logora smrti u NDH Gojko Rončević Mraović, koji je i sam preživjelo djete logoraš Jastrebarskog, predstavio je svoju knjigu “Jastrebarsko-dječji logor smrti, testament jednog djeteta logoraša”.

On je dodao da je nakon biskupske konferencije u Zagrebu 2022. godine, na kojoj je rečeno da dječji logori smrti u NDH nisu postojali, nego da su Jastrebarsko, Sisak i drugi bili samo “prihvatilišta”, osjetio je obavezu da se oglasi.

Konferenciju su organizovali Institut “Diana Budisavljević” za istraživanje dječjih logora smrti u NDH, Evropska romska unija, Fondacija “Diana Budisavljević” iz Kanade i izraelsko-američka fondacija za edukaciju o Holokaustu sa Floride.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana