Do kraja godine završetak obnove postradalih objekata u manastiru Hilandar

GS
Foto: VRS

BEOGRAD - U manastiru Hilandar na Svetoj Gori održana je sjednica nadležne komisije Vlade Srbije, čiji su članovi obišli radove na obnovi manastira i utvrdili da će do kraja godine biti završeni objekti stradali u požaru prije 20 godina.

Ministar kulture Srbije Nikola Selaković, koji predsjedava komisiji, rekao je da je objekat Dohije u potpunosti završen, a da će objekat Igumenarije, na kome je i izbio požar 2004. godine, biti završen do kraja godine kao posljednji segment obnove.

On je najavio da će zadatak u 2025. godini biti veliki projekat izgradnje riznice i depoa Svetog manastira Hilandar, a da početak radova očekuje do kraja sljedeće godine, saopšteno je iz Ministarstva kulture Srbije.

"U toku ovih 20 godina Vlada Republike Srbije izdvojila je 2.017.000.000 dinara /17,24 miliona evra/. Takođe, 2021. godine donet je Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar, koji će omogućiti i naredne radove", rekao je Selaković.

On je istakao da će naredni radovi predstavljati pečat današnje generacije u manastiru Hilandar, srpskoj nacionalnoj zadužbini, koja od Nemanjića, preko Obrenovića, Karađorđevića, pa do današnjih dana njeguje i baštini srpsku duhovnost, svetosavlje i srpsku pravoslavnu duhovnost i kulturu.

Ukazujući da je ovo mjesto, gdje se duže od 825 godina ne gasi kandilo, gdje se moli na srpskom jeziku za otadžbinu Srbiju i za spski rod pravoslavni, Selaković je napomenuo da ozbiljnu podršku obnovi manastira Hilandar, kao i daljem razvoju samog manastira, manastirske ekonomije, izgradnje riznice i čitavog kompleksa, daje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem.

Ministar kulture je ukazao da je Komisija sa radošću konstatovala da su dosadašnji radovi sprovođeni na ozbiljno vrijedan, štedljiv i domaćinski način, te da je ovaj veliki zadatak koji je stajao pred srpskim narodom i državom došao do samog kraja.

Članovi Komisije, među kojima je i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović su, pored obilaska objekata Dohije i Igumenarije i upoznavanja sa obimom predstojećih konzervatorsko-restauratorskih radova na fresko slikarstvu u okviru njih, obišli i energetski sistem – hibridni sistem za proizvodnju, distribuciju i napajanje električnom energijom manastira koji je pušten u rad.

Ovaj energetski sistem je prvi takve vrste na Svetoj Gori, a obezbjeđuje redovno snabdijevanje manastira električnom energijom.

Takođe, članovi Komisije su jednoglasno dogovorili dalju dinamiku radova u okviru izrade projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju manastirske Riznice i izgradnju centralnog depoa, te utvrdili da je početak radova na izgradnji depoa planiran za drugu polovinu 2025. godine.

Komisija je konstatovala da su do sada u manastiru obnovljeni: Konak iz 1814. godine, Veliki Konak, Beli Konak, Ulazna zona, kao i da su završeni radovi na Trpezariji, izgrađen protivpožarni rezervoar sa hidrantskom mrežom, izgrađena i opremljena centralna kotlarnica, kao i kanalizaciona mreža sa kolektorom i sistemom za prečišćavanje otpadnih voda.

Vlada Srbije je preko Ministarstva kulture u 2024. godini obezbijedila 90 miliona dinara /769.000 evra/ za nastavak radova na obnovi manastira Hilandar, navodi se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana