Dmitrović: Srbija će 2050. imati četiri miliona ljudi

Srna
Dmitrović: Srbija će 2050. imati četiri miliona ljudi

BEOGRAD - Srbija će do 2050. godine imati nešto više od četiri miliona stanovnika ako se nastave sadašnji negativni demografski trendovi, izjavio je ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović.

Dmitrović se tokom posjete Kragujevcu, gdje je razgovarao sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem, osvrnuo na statističke podatke, koji pokazuju da je prosječna starost u Srbiji 44 godine i da je svaki peti stanovnik stariji od 65 godina, saopšteno je iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

"Za 20 godina može se očekivati da svaki treći stanovnik bude stariji od 65 godina, što znači da će taj stepen starosti nacije dovesti do velikog opterećenja za zdravstveni sistem i do nedostatka radne snage, s čim se već suočavamo", ukazao je Dmitrović.

Ocijenivši da je Srbija na velikoj demografskoj nizbrdici, on je taj stav potkrijepio podatkom da žene u prosjeku u prosjeku prvo dijete rađaju sa 30 godina.

"To znači da ćemo za 30 godina imati malo žena u reproduktivnom periodu, pa nam neće mnogo značiti ni da imamo šestoro dece u porodici, jer će porodica biti malo", upozorio je Dmitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana