Đurić: U Novom Sadu bilo je preko 1000 intervenicja, materijalna šteta ogromna

Tanjug
Đurić: U Novom Sadu bilo je preko 1000 intervenicja, materijalna šteta ogromna

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izjavio je danas, povodom nevremena u tom gradu, da je bilo više od 1.000 intervencija, da je materijalna šteta ogromna, a da je nekoliko škola ostalo bez krovova.

Đurić je rekao da je na jučerašnjoj sjednici štaba za vanredne situacije proglašena vanredna situacija na teritoriji čitavog Grada Novog Sada, i da je nevrijeme koje se zadesilo, nezapamćeno kako za Novi Sad, tako i za cijelu državu. Istakao je da nije bilo ljudskih žrtava, a da su najveći problem predstavljala stabla koja su padala i na automobile i na objekte, i preprečila puteve u Novom Sadu na skoro 200 mesta.

"Prvo veče nakon završetka oluje i nezapamćenog nevremena, morali smo što pre da vidimo ljude koji su ugroženi, da njih praktično spasemo, ali takođe i sve saobraćajnice, mostove koji su najbitniji za funkcionisanje Grada Novog Sada, da vratimo u funkciju. Dobro je da su i privatne kompanije takođe priskočile u pomoć, ljudi su se takođe ponudili da nam pomognu, a ono što je svakako dužnost javnih komunalnih preduzeća, koja su bila odmah na terenu, i radila sve vreme", objasnio je gradonačelnik.

Đurić napominje da je puno stabala palo, dosta slivnika je zagušeno od nevremena, lišća, granja, zemlje, bilo je i nestanka struje, kao i nestanka vode, ali je, dodaje on, sve rešeno i normalno se funkcioniše. Kaže da je bila uključena i policija kao i žandarmerija, Nacionalni park Fruška gora, Vojvodina šuma, vatrogasna brigada Novi Sad, hitna pomoć, dom zdravlja.

"Imamo oštećenja i na našim objektima koji su u javnoj svojini, škola Desanka Maksimović u Futogu u koju ide 700, 800 đaka, bukvalno je ostala bez krova i to je izazov kojim će morati što pre i hitnije da se pozabavimo", zaključio je on. Naglasio je da su stručne službe na terenu kako bi procenile koji je najbrži i najlakši put da se sanira škola kako bi deca mogla 1. septembra da se vrate u školu tu ili da se rasporede po drugim školama, dok se sanacija škole ne završi

"Veliku štetu pretrpela je i OŠ Jožefa Atila. Tu je na fiskulturnoj sali olujni vetar odneo krov, i Petefi Šandor škola gde je isto fiskulturna sala nastrdala i odnesen je krov", rekao je Đurić.

On je dodao daje oštećen krov u mjesnoj zajednici Petrovaradin, kao i da su oštećena dva doma zdravlja i objekat Hitne pomoći u gradu. Đurić je poručio građanima da mogu da se jave dispečerskom centru inspekcije, koji prima prijave i šalje ekipe na teren kako bi pomogao građanima u problemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana