Đurić: Kurti treba da odgovara zbog kršenja svih potpisanih sporazuma

Srna
Foto: Tanjug

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti treba da odgovara zbog neprimjenjivanja postignutih sporazuma, a takozvana vlada u Prištini da bude sankcionisana zbog neodgovornog ponašanja koje je dovelo do niza tenzija.

Đurić je ukazao da je Kurti od februara pribjegavao jednostranim akcijama, što je dovelo do serije eksalacija, u kojoj je svaka sljedeća bila teža za rješavanje, kao i da pokušava da iskoristi tragediju u Ukrajini za svoju agendu čime minira stabilnost u Jugoistočnoj Evropi.

- Čak je javno rekao da neće da primjeni Vašingtonski i Briselski sporazum. Kurtija je izostanak reakcije međunarodne zajednice u vezi sa Zajednicom srpskih opština, na neki način, ohrabrio da nastavi sa neodgovornim djelovanjem - rekao je Đurić.

On je naveo da je broj zemalja koje priznaju Kosovo značajno smanjen, da taj broj sada nije veći od 83, kao i da Kosovo nije članica UN, čija rezolucija 1244 definiše Kosovo kao pokrajinu Srbije.

Đurić je ponovio da je Srbija uvijek opredijeljena za mir i stabilnost i da je prethodnih godina napravila "ekonomsko čudo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana