Đurić: Kurti pokrenuo kampanju protiv Klaudije Teni

Srna
Đurić: Kurti pokrenuo kampanju protiv Klaudije Teni

BEOGRAD - Režim premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija na društvenim mrežama pokrenuo je neukusnu i neistinutu kampanju protiv američkog kongresmena Klaudije Teni, zbog toga što je imala hrabrosti da digne glas protiv kršenja ljudskih prava i kontinuiranog progona Srba na Kosmetu, izjavio je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Đurić je naglasio da bi bilo bolje da Kurtijev režim brine o sopstvenoj reputaciji umjesto što pokušava da blati svakoga ko nije u skladu sa njihovom "slabo prikrivenom etnonacionalističkom, totalitarnom i nazadnom ideologijom", te poručio da pozivi Tenijeve na mir u normalizaciju odnosa u regionu "očigledno smetaju onima koji imaju suprotnu agendu".

"Nepotrebno je reći da njeno zagovaranje i promocija prijateljstva između Srbije i SAD mora biti veliki trn u oku Kurtiju", napisao je Đurić na platformi "Iks".

On je poručio da su optužbe da je Tenijeva "prosrpski pristrasna" potpuno neutemeljene i podsjetio da je upravo ona bila među prvima koji su pružili pomoć svima iz bivše Jugoslavije koje su izbjegli u njen rodni grad Nju Hartford.

"Ona je potrošila na stotine sati vremena i hiljade dolara da pomogne i podrži `bosanske` porodice koje su došle u Nju Hartford, dok je njena porodična firma čak donirala hiljade dolara za štampanje i izdavanje prvih `bosanskih` novina u SAD pod nazivom `Mostovi`", naveo je Đurić.

Ambasador Srbije u Vašingtonu je naglasio da bi bilo bolje da Kurtijev režim brine o sopstvenoj reputaciji umjesto što pokušava da blati svakoga ko nije u skladu sa njihovom "slabo prikrivenom etnonacionalističkom, totalitarnom i nazadnom ideologijom".

Kongresmen iz Njujorka i kopredsedavajuća srpskog kokusa u Kongresu Klaudija Teni podnijela je u decembru prošle godine prijedlog zakona kojim bi bila obustavljena sva pomoć Prištini dok ne ispuni svoje obaveze.

Ona je u saopštenju istakla da Priština nije ispunila mnoge od svojih ključnih obaveza prema sporazumu, kao što je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i da je uskratila jednaka prava Srbima na Kosmetu.

Teni je rekla i da je odluka Stejt departmenta da SAD isporuče Prištini rakete "dževelin" pogrešna, opasna i nevjerovatno zapaljiva i da povećava vjerovatnoću od izbijanja novog sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana