Đurić: Kurti i njegovi saradnici nemaju namjeru da odustanu od jednostranih poteza

Tanjug
Đurić: Kurti i njegovi saradnici nemaju namjeru da odustanu od jednostranih poteza

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je, povodom izjave premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da su mjere Beograda za pomoć Srbima na AP KiM donijete iz očaja i da ne doprinose miru, da Kurti i njegovi saradnici ne namjeravaju da odustanu od politike jednostranih poteza i negacije same suštine normalizacije odnosa.

-Negativne reakcije predstavnika Prištine na mere koje je, sa ciljem zaštite ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji i reafirmacije dijaloga, obznanio Beograd, jesu potvrda činjenice da Aljbin Kurti i njegovi saradnici ne nameravaju da odustanu od politike jednostranih poteza i negacije same suštine normalizacije odnosa - saopštio je Đurić.

On je pozvao najviše predstavnike privremenih prištinskih institucija da odustanu od  politike nasilničkog etnonacionalizma i da se vrate za pregovarački sto, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dodao je da bi samo tako proces normalizacije odnosa bio otkočen tamo gdje su ga, kako je istakao, blokirali, odnosno na pitanju formiranja Zajednice srpskih opština.

-Umesto fraza o Evropi, međunarodnim partnerima i demokratiji, potrebno je da momentalno zaustave nasilje nad Srbima i bezočno kršenje njihovih ličnih i kolektivnih prava, jer u ovome trenutku to je najevropskija stvar koju mogu da urade – istakao je ministar.

Dodao je da međunarodna zajednica, ukoliko želi stabilan zapadni Balkan i obnavljanje produktivnog dijaloga Beograda i Prištine, treba da izvrši pritisak i stavi tačku na Kurtijevu politiku nasilja, kad već on to ne želi da učini svojevoljno.

-'Ponovo naglašavam, odbrana prava Srba na Kosovu i Metohiji i sprečavanje njihovog proterivanja jeste i odbrana fundamentalnih evropskih vrednosti - navodi Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana