Đurđević: Poplavni talas na Savi neće ugroziti Srbiju

Tanjug
Đurđević: Poplavni talas na Savi neće ugroziti Srbiju

BEOGRAD - Talas visokog vodostaja na rijeci Savi stići će u naredna četiri dana u Srbiju, ali će to biti daleko od kritičnog nivoa, izjavio je klimatolog Vladimir Đurđević.

"Mislim da će nivo Save u Beogradu porasti za dva metra, ali smo daleko od nivoa koji se smatraju pripremom za odbranu od poplava, od redovne i vanredne odbrane od poplava", rekao je Đurđević.

On je objasnio da u toku Save kroz Srbiju ima dovoljno prostora u riječnom koritu da se primi i više vode nego što će doći, kao i da Sava na svom toku ima više retenzija, mjesta gdje voda da se ispusti, i da se smanji poplavni talas u trenutku kada dođe do Beograda ili kada bude kod Šapca i Sremske Mitrovice.

Đurđević napominje da će situacija da se smiri u narednih šest do sedam dana, jer u tom periodu u cijelom regionu skoro da neće biti padavina.

"Tako da u tom smislu opet možemo biti sigurni da ovo što je trenutno stanje u Savi neće biti pogoršano nekim dodatnim padavinama u regionu. U tom smislu i ta informacija nam ide na ruku da nećemo potencijalno ući u neke rizične situacije", rekao je Đurđević za RTS.

U Sloveniji i Hrvatskoj, kroz koje protiče rijeka Sava, došlo je do polava usljed nevremena i obilnih kiša koje su te zemlje pogodile krajem protekle sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana