Muzej žrtava genocida: Đaci da obilaze stratišta od Terazija do Polarnog kruga

Tanjug
Muzej žrtava genocida: Đaci da obilaze stratišta od Terazija do Polarnog kruga

BEOGRAD - Muzej žrtava genocida uputio je danas incijativu ministru prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branku Ružiću da se obilasci mjesta ratnih stradanja kao u zemlji, regionu tako i u inostranstvu, od Terazija do Polarnog kruga, uvrste u obavezne programe rekreativnih nastava, studijskih putovanja i ekskurzija osnovnih i srednjih škola.

Incijativa podrazumeva, kako navode da se u program uvrste jmesta stradanja civila i učesnika antifašističke oslobodilačke borbe tokom Drugog svjetskog rata, odnosno stratišta, gubilišta, bojišta, memorijalnih centara, znamenitih mesta, prostornih kulturno-istorijskih celina, spomen-parkova i spomen-područja kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Direktor Muzeja Dejan Ristić ministru prosvjete je uz inicijativu predložio i spisak stotinak lokacija u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Nemačkoj, Holandiji, Poljskoj i Norveškoj koje bi đaci trebalo da posjete.

Spisak uključuje lokalitete od Terazija, Šapca, Bihaća, Tjentišta, sela Doli, Jasenovca i Mirogoja, preko kuće Ane Frank, logora Aušvic-Birkenau, Mathauzen do Polarnog kruga. Ristić navodi da kao matična muzejska ustanova Republike Srbije odgovorna za negovanje kulture sjećanja na žrtve genocida - Srbe, Rome i Jevreje na tlu NDH, kao i na sve žrtve ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Kraljevini Jugoslaviji tokom Drugog svjetskog rata, smatraju da je od izuzetne važnosti da saznanja koja učenici stiču u redovonoj nastavi treba da budu upotpunjena kroz obilaske najznačajnijih lokaliteta posvećenih sećanju na žrtve terora.

Kako ocjenjuju organizovanje poseta mjestima stradanja dalo bi, takođe, podsticaj za dalje stručno usavršavanje nastavnicima.

Ristić je pozvao i sve nastavnike istorije i drugih predmeta da razmotre predložene lokacije, kao i nužnost njihovog uključivanja u programe rekreativne nastave, studijskih putovanja i ekskurzija kako bi već naredne školske godine više učenika posjetilo lokalitete koji podsećaju na tragičnu sudbinu civilnog stanovništva i učesnika antifašističke oslobodilačke borbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana