Direktor "Elektrokosmeta": Oko 150 ljudi bez struje, policija spriječava kretanje radnicima

Tanjug
Foto: Tanjug/Ilustracija

KOSOVSKA MITROVICA - Kosovska policija zabranila je radnicima te firme da se slobodno kreću lokalnim putem, zbog čega je, kako je naveo Član Kriznog štaba i direktor "Elektrokosmeta" Boban Novaković, oko 150 stanovnika ostalo bez struje, prenio je Kosovo onlajn.

"Danas pripadnici kosovske policije nisu dozvolili otklanjanje kvara na mreži na potezu između Rovačkog potoka i sela Jabuka. Trenutno je oko 150 stanovnika, među kojima ima dece, starih i bolesnih, bez napona i to u selima Jabuka, Prevlak, Crepulja, Dren, Zagulj, kao i repetitor MTS na Kurilovu, čime su građanima onemogućene i telekomunikacione usluge", rekao je Novaković, nakon sjednice Kriznog štaba održane danas u Severnoj Mitrovici.
    
Prema njegovim riječima, iz Kosovske policije je rečeno da će radnici KEDS danas ukloniti kvar što je, kako je dodao, u suprotnosti sa svim postignutim dogovorima.
    
"To je protivno svim dogovorima, jer je održavanje mreže u tom delu do sada uvek vršeno od strane naših radnika", rekao je Novaković i dodao da su se za pomoć obratili Kforu.
    
"Stupili smo u kontakt sa Kforom i zamolili ih da nam svojim autoritetom pomognu u rešavanju pomenutog problema. Još uvek čekamo povratnu informaciju", rekao je Novaković na sjednici Kriznog štaba.


    
On je dodao i da su pripadnici kosovske policije napali radnika "Elektrokosmeta" na brani Gazivode.
    
"Naš elektromonter iz Poslovnice Zubin Potok, Milan Tomašević, 11. decembra fizički i psihički je maltretiran od strane Kosovske policije na brani Gazivode, kada je zajedno sa kolegom Miloradom Vlaškovićem krenuo u TS "Andriće" da otkloni kvar", rekao je Novaković.

Direkcija policije u Prištini negirala je da je uhapsila bivšeg policajca Zorana Mihajlovića u Severnoj Mitrovici, kao i da su njeni pripadnici na sjeveru spriječili radnike elektrodistribucije da izvrše popravku kvara na električnoj mreži.

"Još jednom demantujemo ove spekulacije, pojašnjavajući da nema zvaničnih informacija policije Kosova o hapšenju dotične osobe, kao i da kosovska policija nije ometala i ne ometa ni pod kojim okolnostima, nijednu instituciju ili zaposlenog koji službeno obavljaju svoje dužnosti. Naprotiv, u ovom slučaju su preduzete radnje u saradnji sa nadležnim organima na rješavanju i otklanjanju ovog problema u elektroenergetskoj mreži", navodi se u saopštenju policije objavljenom na Fejsbuku.

Od ponedjeljka osnovci na sjeveru Kosova i Metohije ponovo u školskim klupama

Krizni štab koji prati situaciju na sjeveru Kosova i Metohije odlučio je da se osnovci u ponedjeljak, 19. decembra, vrate u školske klupe, dok će srednjoškolci nastavu pohađati onlajn.

Na sastanku načelnika Školske uprave Ivana Zaporošca sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa sjevera Kosmeta odlučeno je da se lokalnim samoupravama Zubinog Potoka, Leposavića, Zvečana i Kosovske Mitrovice uputi preporuka da nastavu od ponedjeljka organizuju u skladu sa smjernicama koje će izdati Školska uprava.

"Današnja odluka je donesena isključivo imajući u vidu budućnost naše djece i potrebu da se i u ovim, izuzetno teškim uslovima i kompleksnoj situaciji, mora omogućiti proces nastave najosjetljivijim dijelovima našeg društva kako ne bi trpjeli zbog pritisaka iz Prištine", navodi se u saopštenju Zaporošca koji je i član Kriznog štaba.

Nastava u školama na srpskom jeziku je prekinuta u ponedjeljak, 12. decembra, zbog ugrožene bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana