Dimitrijević: Rekordan broj biračkih mjesta i posmatrača

Tanjug
Dimitrijević: Rekordan broj biračkih mjesta i posmatrača

BEOGRAD - U Srbiji je sve spremno za glasanje na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u nedjelju, 17. decembra, kada će biti otvorena 8.273 biračka mjesta, od čega 81 u inostranstvu u 35 zemalja, što je rekordan broj, rekao je predsjednik Republičke izborne komisije /RIK/ Vladimir Dimitrijević.

On je naveo da će izbore posmatrati 5.587 domaćih i stranih posmatrača, što je takođe najveći broj do sada. Dimitrijević je upozorio da je do kraja glasanja, odnosno do 20.00 časova izbornog dana, zakonom zabranjeno da se na javnim skupovima i u elektronskim i štampanim medijima objavljuju procjene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati za narodne poslanike i njihovi programi.

On je za RTS pojasnio da se to ne odnosi na društvene mreže, dok se na portalima koji su registrovani kao mediji mora poštovati predizborna tišina. Dimitrijević je naglasio da će se, zbog vremenske razlike, u Velikoj Britaniji, Portugaliji, SAD i Kanadi glasanje obaviti sutra od 7.00 do 20.00 časova po lokalnom vremenu, a na svim ostalim biračkim mjestima u inostranstvu u nedjelju od 7.00 do 20.00 časova po lokalnom vremenu.

On je podsjetio da je zakonski rok za proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora 96 časova od posljednjeg dobijenog zbirnog rezultata.

"Rok za formiranje Skupštine je 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata, dok je rok za formiranje nove vlade 90 dana od formiranja parlamenta", rekao je Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana