DF i Demokratska Crna Gora neće kod Đukanovića na konsultacije o mandataru

Tanjug,Srna
DF i Demokratska Crna Gora neće kod Đukanovića na konsultacije o mandataru

PODGORICA- Lideri Demokratskog fronta nisu se danas odazvali pozivu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na konsultacije o mandataru nove vlade.

Oni su u pismu Đukanoviću poručili da će da brane izbornu volju ostvarenu 30. avgusta 2020. i pozvali predsjednika države i DPS-a da ne pokušava da destabilizuje državu.

Kažu da za neodazivanje na konsultacije imaju više razloga, a kao prvi su naveli da formiranje nove vlade ima za cilj prekrajanje izborne volje građana, a kako smatraju, „takav politički inženjering, u ovim složenim političkim okolnostima, dodatno bi destabilizovao stanje u zemlji“.

Za DF su, ističu, neprihvatljivi pokušaji brzih, ishitrenih i polovičnih, ad hok, rješenja i formiranje neprincipijelnih političkih saveza koji nemaju uporište u rezultatima izbora od 30. avgusta 2020.

-Zato ne želimo da, našim razgovorom sa Vama, dajemo bilo kakvu vrstu legitimnosti takvim procesima, kojima se grubo krši izborna volja građana - naveli su, između ostalog, iz DF-a u pismu Đukanoviću.

Demokratska Crna Gora saopštila je da nije dobila zvaničan poziv za konsultacije o mandataru kod crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i da neće učestvovati u, kako su naveli, fingiranim razgovorima.

Demokrate navode da su telefonskim pozivom juče obaviješteni da se konsultacije održavaju jutros.

-Kakvi god pozivi bili, ne idemo na fingirane razgovore forme radi i ne prekrajamo izbornu volju građana- poručili su iz te partije.

Demokrate navode da se mandat, kao u oktobru 2020. godine i saglasno demokratskim principima, može dati samo onome ko donese potpise pobjedničke većine na izborima.

-Ako toga ne bude, mandat se vraća građanima da daju sud i odluče kako dalje. Ne mogu izborni gubitnici bez izbora, varanjem preuzimati vlast. To je gaženje demokratije i volje naroda - ističe se u saopštenju Demokrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana