Detalji požara u manastiru kod Ljubovije: Vatra nakon pucanja dimnjaka zahvatila krov, a potom oba sprata konaka

Tanjug
Detalji požara u manastiru kod Ljubovije: Vatra nakon pucanja dimnjaka zahvatila krov, a potom oba sprata konaka

LjUBOVIJA- Niko od dvadesetak iskušenika koji su se nalazili u Manastiru Svete Trojice u Belim vodama kod Ljubovije nije povrijeđen u požaru koji je zahvatio ovaj objekat, izjavio je protosinđel Serafim Petković.

Petković je rekao da se pretpostavlja da je sinoćnji požar izazvao dimnjak koji je pukao i da je vatra zahvatila krovnu konstrukciju i oba sprata konaka koja su bila od drveta.

Prema njegovim riječima, vatra je izbila negdje pred večernju službu, nakon čega je odmah naredio evakuaciju, pošto se vidjelo da je zahvaćen veliki dio krova.

-Odmah smo zvali vatrogasce koji su zaista hitno došli. Međutim, njihova kola su se zaglavila na uzbrdici zbog leda, a onda, kada su prošla, već nije bilo dovoljno vremena i vatra je zahvatila celi konak - rekao je prota Petković za Tanjug.

Komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice Ljubovija Zoran Tomić je rekao da je njegova jedinica primila dojavu u 18.10 časova da u naselju Podnemić gori konak manastirskog kompleksa Bele vode.

Nakon toga je, kako kaže, na lice mjesta odmah krenula dežurna ekipa.

Po dolasku, kako navodi, krovna kontrukcija objekta već je bila zahvaćena požarom, a problem je, prema njegovim riječima, od starta predstavljala međuspratna konstrukcija, koja je u potpunosti bila od drvene građe.

To je prouzrokovalo da se požar brzo proširio i na spratni deo objekta.

-Imali smo veliki problem prilikom dolaska na lice mesta zbog nepristupačnog puta, jer je ovo planinsko delo. Bilo je leda i kamioni su proklizavali, pa je moralo da se uključi i javno preduzeće kako bi nam pomoglo na jednoj lokaciji da izvuče dva kamiona - izjavio je Tomić.

Sve to je, prema njegovim riječima, uticalo na nešto kasniju lokalizaciju požara, koji je stavljen pod kontrolu oko 20.25 časova.

U intervenciji gašenja požara je učestvovalo 11 pripadnika Vatrogasno-spasilačke jedinice Ljubovija, a u pomoć su priskočile i kolege iz vatrogasne jedinice Mali Zvornik, iz Bajine Bašte i iz Bratunca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana