Demonstranti u Beogradu se povukli sa pruge pred policijom

Tanjug
Demonstranti u Beogradu se povukli sa pruge pred policijom

BEOGRAD - Demonstranti koji su blokirali prugu na željezničkoj stanici Novi Beograd tokom protesta protiv najave iskopavanja litijuma jutros su se povukli sa pruge poslije dolaska policije.

Na pruzi na željezničkoj stanici Novi Beograd jutros je bilo pedesetak demonstranata sa šatorima i transparentima koji su se povukli nakon što je na mjesto dođaja poslata policijska brigada, javio je RTS.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je intervencijom policije omogućeno nesmetano odvijanje željezničkog saobraćaja i najavio krivične prijave protiv svih počinilaca krivičnih djela prekida međunarodnog javnog saobraćaja i ugrožavanja bezbjednosti građana.

Učesnici protesta protiv najave iskopavanja litijuma i kompanije "Rio Tinto" sinoć su blokirali dvije željezničke stanice u glavnom gradu, a manje grupe ljudi ostale su na stanicama "Prokop" i "Novi Beograd".

Obje ove stanice važne su za saobraćaj brzih vozova na pruzi Beograd – Novi Sad.

Organizatori protesta traže donošenje zakona o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora u Srbiji i najavljuju da će blokade trajati dok se taj zahtjev ne ispuni.

Protest je počeo na Terazijama juče u 19.00 časova, a po njegovom završetku, učesnici su se uputili ka mostu Gazela, odakle su, podijeljeni u dvije grupe, krenuli ka železničkim stanicama Novi Beograd i Prokop, gdje su blokirali saobraćaj.

Saobraćaj u centru Beograda je uspostavljen, a odblokiran je i saobraćaj na auto-putu kod mosta Gazela. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana