Defile ''Pobeda slobode''- sjećanje na Dan oslobođenja Beograda

Tanjug
Sjećanje na Dan oslobođenja Beograda
Foto: Tanjug | Sjećanje na Dan oslobođenja Beograda

BEOGRAD - Memorijalnim defileom "Pobeda sloboda", koji čini Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane, uz prisustvo predstavnika grada Beograda, danas je započela manifestacija "Dani slobode 2022", niz kulturno - umjetničkih događaja, od 20. oktobra do 1. novembra, kojim se obilježavaju dani oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Po završetku defilea, na Trgu republike priređen je koncert "Pesma slobode", a numere su izveli pevači Dušan Svilar, Filip Žmaher, Ivan Milinković, pjevačice Bojana Stamenov, Jelena iz grupe Zana i Nevena Božović.

Nakon toga, glumci Milica Janketić, Srđan Karanović, Đorđe Marković i Jelena Veljić su izveli skečeve posvećene ovoj temi.

Program su upotpunili i baletski izvođači grupe Milana Gromilića.

Kako je najavljeno, u 17 sati će početi projekcija epizoda čuvenih partizanskih filmova.

Od sutra, 21. oktobra, ispred značajnih spomenika saveznika biće odata počast i zahvalnost saveznicima u borbi za oslobođenje.

Manifestacija će biti završena predstavom "Povratak u Beograd", koja će biti održana 1. novembra na platou ispred Skupštine grada u 13 sati, a koja će se baviti pričom Ivana Živaljevića, prvog srpskog oficira koji je poslije 45 dana ofanzive, ušao u Beograd.

 

U oslobođenju Beograda prije 76 godina učestvovale su partizanske jedinice Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije, koje su odlučujuću bitku za Beograd završile 20. oktobra 1944. godine, čime je njemačkoj Armijskoj grupi "Srbija" nanijet težak poraz.

Oslobođenjem Beograda okončana je 1.287 dana duga njemačka okupacija a Beograd je, uz djelimično Pariz, bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska – NOVJ.

 

U borbama za oslobođenje Beograda od njemačke okupacije poginulo je 3.000 boraca Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 960 vojnika sovjetske Crvene armije.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana