Darko Šarić iz kućnog pritvora stigao u Apelacioni sud u Beogradu

Tanjug
Darko Šarić iz kućnog pritvora stigao u Apelacioni sud u Beogradu

BEOGRAD - U Apelacionom sudu u Beogradu počinje pretres u drugostepenom postupku povodom žalbi na prvostepenu presudu Darku Šariću i drugim optuženim za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Šarić je danas prvi put bez pratnje stražara došao u sud pošto mu je 24. decembra ukinut pritvor i određen kućni pritvor.

On je četiri i po godine bio u bjekstvu, a predao se domaćim pravosudnim organima u martu 2014. godine od kada je do 24. decembra 2021. bio u pritvoru.

Inače, pretres pred Apelacionim sudom se održava pošto je u maju prošle godine Vrhovni kasacioni sud po vanrednom pravnom lijeku ukinuo pravosnažnu presudu tog suda i naložio da se ponovo razmatraju žalbe na presudu kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina tokom 2008. i 2009. godine.

Planirano je da sjednica traje 10 radnih dana i održava se u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.

Nakon ovog javnog dijela sjednice biće donijeta nova drugostepena presuda koja će naknadno biti objavljena pisanim putem.

Prethodnu drugostepenu presudu u maju je ukinuo Vrhovni kasacioni sud po vanrednom pravnom lijeku Šarićevih advokata jer je dvoje sudija iz vijeća koje je odlučivalo po žalbama, učestvovalo ranije u odlučivanju o produženju pritovra.

Nakon toga odlučeno je da se pred vijećem, od dvoje novih i troje iz ranijeg vijeća ponovi odlučivanje po žalbama.

Novim većem presedava Nada Hadži Perić, sudija izvjestilac je Sretko Janković, a članovi vijeća su sudije Vesna Petrović, Tatjana Vuković i Marko Jocić.

Jocić i Hadži Perić su nove sudije u ovom predmetu, koji su zamijenili sudije Milimira Lukića i Bojanu Paunović, dok su Janković, Petrović i Vuković postupali i u prethodnom veću.

Apelacioni sud sada nakon što sam izvede ključne dokaze, može prvostepenu presudu da potvrdi u cjelosti, da je preinači u cjelosti ili u nekim dijelovima ili u visini kazni i da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Šaiću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno u decembru 2018. godine prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je svo vrijeme u bjekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od dvet i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svjedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 mjeseci zatvora.

Osim Šarićeve, ponovo se razmatraju žalbe Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Ðokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svhedoka saradnika Radana Adamović, Nebojše Joksovića i Draška Vukovića.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika.

U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak, ali sjednica za razmatranje žalbi još nije zakazana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana