Nastavljeno suđenje roditeljima dječaka koji je počinio masakr u školi

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje ocu i majci dječaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro djece i čuvara te škole.

Na današnjem suđenju punomoćnici oštećenih su iznosili uvodna izlaganja. 

Advokat Ognjen Božović punomoćnik oštećenih izjavio je novinarima da trenutno rade na tome da sud odobri da oštećeni prisustvuju suđenju.

Božović je podsjetio da je sud juče isključio javnost iz postupka, kada su i oštećeni udaljeni iz sudnice. 

On smatra da je neprimjereno komentarisati da li su advokati ili oštećeni za isključenje javnosti, ali je dodao da ovaj postupak ima šireg društvenog i istorijskog značaja, te da je važan kontekst upoznavanja svih sa motivima nezapamćenog zločina i tragedije. 

"Moramo kao društvo da preispitamo sve vrednosti i da se borimo da se takva stvar nikada više ne ponovi", zaključio je Božović.

Borivoje Borović, branilac optuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, naveo je da je odbrana danas ponovo predložila sudu da razmotri odluku o isključenju javnostu koju je donio juče na prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. 

On tvrdi da je taj prijedlog podržao veliki dio punomoćnika oštećenih, kako bi se oštećeni vratili u sudnicu i pratili postupak. 

"Mi smatramo da je javnost dodatno uznemirena jer nije u sudnici, jer novinari i sami oštećeni nagađaju šta se dešava unutra", rekao je Borović i dodao da insistiraju da se javnost obavijesti o svemu što se dešava u sudnici, odnosno koji su dokazi i kako se izjašnjavaju optuženi da bi se izbjegle spekulacije. 

Irina Borović, takođe branilac optuženih, dodala je da su oni dopunili i obrazložili uvodna izlaganja, kao i punomoćnici oštećenih. 

Psihoterapeut Jugoslava Zajić izjavila je danas da je odluka Višeg suda u Beogradu da isključi javnost sa suđenja roditeljima 13-godišnjeg dječaka u interesu maloljetnog lica, dodala da ona lično smatra da je zbog preosjetljivosti informacija i medijske senzacije bolje da suđenje bude zatvoreno. 

"Što se tiče nastavka procesa, vidim da javnost traži određenu odogovornost i vidimo da je maloletno lice počinilac koji nema tu krivičnu odogovornost i onda se negde traži odgovornost roditelja. Roditelji imaju neku odgovornost u procesu razvoja, sazrevanja. Očekujem da se kroz ovaj proces i ovaj jedinstven slučaj utiče na prevenciju i da se pokaže posledice postoje", rekla je Zajićeva.

Članovi porodica ubijenih su danas ostali ispred sudnice dok su u sudnicu pozvani optuženi, branioci i punomoćnici oštećenih. 

Članovi porodica ubijenih nosili su njihove slike, koje su poslagali na klupu ispred sudnice.

Podsjećamo, pored oca i majke, optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dečak, kako se sumnja, učio da puca, Ratko Ivanović i instruktor u tom klubu Nemanja Marinković. 

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud Vladimira K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu K. na kaznu zatvora od dvije i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" Ivanovića i instruktora u tom klubu Marinkovića predložena kazna zatvora od po tri godine.

Vladimir Kecmanović optužnicom se tereti za krivično djelo teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu to očigledno nije primjereno dječakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bezbijedno, kako je to predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dječaka Miljanu Kecmanović zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Zbog krivičnog djela davanja lažnog iskaza, kako je rekao, neposredno su optuženi predsjednik Streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" Ivanović i instruktor u tom klubu Marinković.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematerijalne štete usljed smrti bliskog lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana