Dan borca obilježen u Beogradu: Sjećanje na 4. jul odgovornost i potreba

Agencije
Dan borca obilježen u Beogradu: Sjećanje na 4. jul odgovornost i potreba

BEOGRAD- Dan borca, nekadašnji praznik ustanka naroda Jugoslavije, obilježen je danas centralnom manifestacijom ispred Muzeja ''4.juli'' u Beogradu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, kao izaslanik predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, položila je vijenac na spomenik „Poziv na ustanak“ ispred kuće porodice Ribnikar, a vijenac je položio i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Brnabićeva je u obraćanju prisutnim rekla da je ovo još jedan od važnijih datuma srpske istorije koji se obilježava, kada se prije 80 godina glas srpskog naroda i glas antifašista daleko čuo.

Prema njenim riječima, taj glas se toliko daleko čuo da nove generacije osam decenija kasnije imaju odgovornost, ali i ogromnu potrebnu, da se zauvijek sjećaju tog 4. jula 1941. godine i jasno i glasno pošalju poruku da ga nikada neće zaboraviti.

-Pamtićemo zauvek sve poginule borce Narodnooslobodilačkog rata (NOR) i dok smo živi odavaćemo priznanje svim učesnicima NOR borbe. Zahvaljujemo na svemu što su učinili za mlađe generacije i ovu zemlju. Danas potvrđujemo tezu da mi ne samo da stvaramo istoriju, nego smo mi istorijom i stvoreni - rekla je ona.

Premijer Srbije podsjetila je da je baš u kući porodice Ribnikar otpočela borba za slobodu, kada je upućen poziv na ustanak, te da je ova porodica još 1904. godine pokrenula list „Politiku“.

Ceremoniji polaganja vijenaca prisustvovala je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsjednik Odbora Vlade Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Darija Kisić Tepavčević.

Bili su prisustni i predstavnici evropskih antifašističkih udruženja i predsjednik Međunarodne federacije antifašista Vilmoš Hanti.

Programom obilježavanja predviđeno je da večeras u 20.00 časova u Narodnom pozorištu u Beogradu bude održana svečana akademija, na kojoj će se obratiti premijer Srbije Ana Brnabić kao izaslanik predsjednika Srbije.

Dan borca 4. jul bio je državni praznik u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Obilježavanje praznika organizovao je SUBNOR u sklopu obilježavanja 80 godina od početka antifašističkog ustanka a pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije i u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Tim povodom, uručene su „Medalje borca“ borcima iz Drugog svjetskog rata.

Na današnji dan 1941.godine u Beogradu je održana sjednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na čelu sa Josipom Brozom Titom,n a kojoj je donijeta odluka o podizanju oružanog ustanka protiv fašističkih izvojevača i njihovih pomagača.Nakon toga uslijedili su ustanci u svim krajevima Jugoslavije - u Srbiji je ustanak podignut 7. jula, u Crnoj Gori 13. jula, u Sloveniji 22. jula, u BiH i Hrvatskoj 27. jula, a u Makedoniji 2. oktobra 1941. godine.

Kuća Ribnikara u kojoj je održana sjednica kasnije je pretvorena u Muzej ''4. juli''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana