Dačić: Srbija zaslužuje status člana Frankofonije

Srna
Dačić: Srbija zaslužuje status člana Frankofonije

BEOGRAD - Srbija zaslužuje status punopravnog člana Frankofonije, rekao je večeras predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić u obraćanju na završnom skupu povodom mjeseca Frankofonije u Srbiji.

“Srbija je više nego zainteresovana da u okviru Frankofonije razvija svoje odnose sa državama i narodima koje dele zajedničke vrednosti i zato očekujemo da ovaj naš trud bude verifikovan i kroz punopravno članstvo u ovoj organizaciji, jer Srbija taj status zaslužuje”, istakao je Dačić.

On je dodao da Srbija dijeli sve vrijednosti Međunarodne organizacije frankofonije, čiji je moto jednakost, komplementarnost i solidarnost.

Dačić je napomenuo da čitav protekli mjesec, koji je protekao u aktivnostima posvećenim Frankofoniji, potvrđuju dugoročnu opredijeljenost i želju da sa svim frankofonim nacijama Srbija ostvaruje još bliže i produktivnije odnose.

“Oslanjajući se na našu bogatu kulturnu i diplomatsku tradiciju, u Srbiji uvek blagonaklono gledamo i podržavamo još intenzivnije izučavanje i upotrebu francuskog jezika u međunarodnim odnosima, kao bitan element za unapređenje mira, demokratije i ljudskih prava širom sveta”, dodao je on.

Dačić je naveo da je Srbija na evropskom, pa i na svjetskom nivou, u vrhu zemalja po uspjehu u borbi protiv pandemije virusa korona, bilo u pogledu zdravstvene zaštite, bilo u ekonomskom pogledu i otklanjanju posljedica koje je pandemija donijela.

“Želimo da to iskustvo podelimo sa svim našim prijateljima iz Frankofonije, kao naš solidarni odgovor na sve veću globalnu međuzavisnost država i naroda, bez obzira na kom delu planete žive”, rekao je Dačić.

Međunarodna organizacija frankofonije okuplja 88 članica širom svijeta.

Frankofonija je međunarodna organizacija koja predstavlja skup država, zemalja i regija koje koriste francuski kao nacionalni jezik, službeni jezik, jezik međunarodne komunikacije i kao radni jezik.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana