Dačić: Srbija će na sporazum koji uključuje priznanje Kosova odgovoriti u skladu sa srpskim interesima

Srna
Dačić: Srbija će na sporazum koji uključuje priznanje Kosova odgovoriti u skladu sa srpskim interesima

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić vjeruje da će, ukoliko srpskoj strani u Briselu bude predstavljen nacrt "sveobuhvatnog sporazuma" koji podrazumijeva priznanje samoproglašenog Kosova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upoznati javnost o njegovom sadržaju i da će odgovor biti u skladu sa srpskim nacionalnim interesima.

Dačić je naveo da bi eventualno predstavljanje nacrta "sveobuhvatnog sporazuma", za koji mediji tvrde da postoji u ovoj fazi dijaloga, bilo iznenađenje za srpsku stranu jer nije ni najavljeno da će se desiti.

Prema njegovim riječima, Beograd će u nastavku dijaloga ucjenjivati oni faktori koji žele da se sve vrati na staro stanje.
- Ucenjivaće nas ulaskom u EU. Oni govore o tome da pravno obavezujući sporazum mora da usledi pre našeg puta ka članstvu u EU. Organizacija demonstracija je Vučiću pokazatelj "ako ne slušaš, možemo da te srušimo na ulici" - rekao je Dačić za RTS.

On je ocijenio da, očigledno, postoji nekoliko linija i tokova da se ostvari uticaj na tok dijaloga Beograda i Prištine.

- Postoji rezolucija UN koja taj dijalog prebacuje u Brisel, ali kad podvučemo crtu, taj sporazum kad bude - mora da dobije verifikaciju u Savetu bezbednosti, sile moraju dati mišljenje - istakao je Dačić i dodao da misli da ne postoji koordinacija EU i SAD po pitanju dijaloga.

Dačić je naglasio da su izjave zvaničnika iz Prištine krajnje "bezobrazne i drske", a da međunarodna zajednica uopšte ne reaguje na to.

Dačić je izjavio i da je laž da je Priština spriječila dvije zemlje da povuku priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.Komentarišći izjavu ministarke spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Meljize Haradinaj Stuble da je Prištna uspjela da spriječi dvije zemlje sa područja Pacifika da povuku priznanje, Dačić je gostujući na RTS-u rekao da "oni ne mogu više ništa da urade".

- Ali tačno je da su neke velike zemlje insistirale na tome da mi to obustavimo - naveo je šef srpske diplomatije.

Na pitanje da li je Srbija obustavila akciju za povlačenje priznanja Kosova, Dačić je rekao da nije zaustavila, već da ja suzdržana oko toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana