Dačić: Protesti očajnički pokušaj prikrivanja poraza

Tanjug
Dačić: Protesti očajnički pokušaj prikrivanja poraza

BEOGRAD - Protest ispred Republičke izborne komisije (RIK) predstavljaju skandalozan očajnički pokušaj opozicije da prikrije svoj ubjedljivi izborni poraz, ocijenio je lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

On je u izjavi Tanjugu naglasio da, umjesto da čestitaju pobjednicima, „gubitnici žele da izazovu haos i nerede, kako je i najavljeno pre izbora“.

-Pobeda Aleksandra Vučića je ubedljiva i ogromna, kao i ostvareni rezultati vladajuće koalicije na parlamentarnim i beogradskim izborima - istakao je Dačić.

Podsjetio je da je opozicija imala 120.000 članova i 120.000 zamjenika članova u proširenom sastavu svih biračkih odbora, kao i 8.000 članova i 8.000 zamjenika članova u stalnom sastavu, plus 8.000 i 8.000 zamjenika članova u ime predsjednickog kandidata koji nije učestvovao na parlamentarnim izborima.

-Dakle, opozicija je imala 272.000 članova i zamjenika članova biračkih odbora koji su učestvovali ravnopravno u svim izbornim radnjama, između ostalog i u brojanju glasova i utvrđivanju rezultata. Zato su besmislene tvrdnje da je bilo izborne krađe. Pobeda je čista i velika - rekao je Dačić.

Protest građana predvođenih liderima koalicije „Moramo“ održan je sinoć ispred Republičke izborne komisije (RIK), a saobraćaj u ulici Kralja Milana bio je jedno vrijeme prekinut.

Predstavnici Skupštine slobodne Srbije i Ekološkog ustanka, uz podršku koalicije „Moramo“, okupili su se nezadovoljni procesom glasanja i izbornim rezultatima.

Okupljenima su se obratili Aleksandar Jovanović Ćuta, predsjednički kandidat koalicije „Moramo“ Biljana Stojković i predstavnik koalicije Radomir Lazović.

Oni su poručili da traže odgovor od predsjednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića na pitanje „ko je i na osnovu čega donio odluku da prestane sa radom Republička izborna komisija tokom izborne noći i ne saopšti preliminarne rezultate“.

Najavili su da će zahtijevati javno brojanje glasačkih listića.

Prilaz zgradi RIK-a bio je zatvoren i čuvali su ga pripadnici policije.

Nakon objavljenih preliminarnih rezultata RIK-a, Aleksandar Jovanović Ćuta i Lazović pozvali su građane da se povuku, jer, kako su poručili, idu da rade i dalje upoređuju rezultate, „kako bi sa konkretnim dokazima mogli da izađu u javnost“.

Građani su kada je RIK počela da zasijeda zviždali i uzvikivali da su rezultati pokradeni, kao i da je aktuelna vlast zaslužna za to.

Jedan broj učesnika protesta pobunio se i kada su lideri koalicije „Moramo“ pozvali na povlačenje, dovikujući im da su „lažna opozicija“.

Stojkovićeva je  da ovo nije kraj i da će se „bitka“ za pravdu nastaviti.

Protest je počeo oko 19.30 časova, a završen je nešto posle 21 čas, kada su se okupljeni građani razišli, a saobraćaj u ulici Kralja Milana ispred RIK-a normalizovan.

Okupljanje je proteklo bez incidenata i intervencije policije.

- Navodi da je Republička izborna komisija  prestala da radi u nedjelju posle 21 čas, potpuno su pogrešni i zlonamjerni - poručio je sinoć predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

On je na konferenciji za novinare u sjedištu RIK-a, rekao da se proces obrade podataka po prvi put u istoriji izbornih procesa u Srbiji mogao u realnom vremenu pratiti na sajtu RIK-a, kao i u sjedištu Komisije, što je, kaže, u skladu sa do sada nesumnjivo najvećom transparentnošću u radu te izborne administracije.

Predsjednik RIK-a je naveo i da je do 20 časova statistički obrađeno 96,85 odsto zapisnika, te da je na opštinskim i izbornim komisijama da donesu odgovarajuće odluke u vezi sa preostalim zapisnicima, ili da u skladu sa zakonom isprave greške koje su konstatovali ili da ponište glasanje ili da konstatuju da se sa nekih biračkih mjesta ne mogu utvrditi rezultati glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana