Dačić: Problem što je Severina zadržana na granici, a nije film o Oriću?

Srna
Dačić: Problem što je Severina zadržana na granici, a nije film o Oriću?

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da svi treba da se zapitaju u kakvom je stanju region ako je glavni problem i tema to što je hrvatska pjevačica Severina zadržana na srpskoj granici, dok je, izgleda, normalno da se snima film, serija o ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću.

"Normalno je da se snima serija, film o Oriću, ali je problem zašto neka pevačica ne može da dođe u Srbiju i da peva ovde. Pa sad pitam jedno, ako je u Srbiji tako loše, ako je ovde sve tako strašno, diktatura, pa šta ćete, bre, u Srbiji?", upitao je Dačić.

On je ukazao da je sve ovo što se sada dešava u vezi sa Severinom toliko licemjerno i cinično da prosto ne može da se ne stekne utisak da se sve koristi isključivo kao jedna tema napada na Srbiju, na predsjednika Aleksandra Vučića i na srpski narod u cjelini.

Dačić je za TV "Prva" rekao da je, izgleda, normalno i to što na Kosovo i Metohiju ne može da dođe srpski patrijarh, srpski ministri, što srpski ministri ne mogu da idu u Hrvatsku, ili što se sa državnim zvaničnicima Srbije i zaposlenim uvijek kada dođu na hrvatsku granicu, pola sata ili sat vremena "malo razgovara".

"Sećate se i koliko je bilo spiskova da naši pesnici, žene, naučnici ne mogu da idu u Crnu Goru. A sad ovde postoji problem", napomenuo je Dačić.

On je istakao da ne postoje nikakvi spiskovi nekakvog verbalnog delikta na kojima su domaći državljani.

Dačić je rekao da kao i svaka policija u svijetu, i policija Srbije na granici ima niz spiskova, i one evropske, američke, kao i spiskove kriminalaca, te da postoji propisana procedura.

On je naglasio da svaka država ima suvereno pravo da onemogući nekom licu ulazak u zemlju i ne mora da ima razloga za to.

Dačić je rekao da Srbija, kao i druge zemlje, nema obavezu da bilo kome objašnjava kako se odnosi prema strancu koji dođe u zemlju, jer je to suvereno pravo svake zemlje.

Govoreći o požarima u Srbiji, Dačić je istakao veliko angažovanje pripadnika sektora za vanredne situacije na u prosjeku oko 200 događaja, te da je važno da su svi požari u Srbiji ugašeni gotovo u roku od 24 časa, osim onih velikih koji su trenutno aktivni na planini Vidlič kod Pirota i kod Žagubice, ali su i oni pod kontrolom.

On je naglasio i da je najbitnije da do sada nije bilo žrtava požara.

Dačić je podsjetio da je Sektor za vanredne situacije MUP-a od početka godine imao 25.000 intervencija, od kojih od 14.000 do 15.000 zbog požara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana