Dačić, Pinter: Značajni rezultati u borbi protiv kriminala

SRNA
Dačić, Pinter: Značajni rezultati u borbi protiv kriminala

BEOGRAD - Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske Ivica Dačić i Šandor Pinter saglasilisu se danas da su ostvareni značajni rezultati u borbi protiv kriminala i ilegalnih migracija, kao i da su odnosi i saradnja dva ministarstva na visokom nivou.

Dačić je nakon sastanka sa Pinterom na graničnom prelazu Horgoš istakao da je na srpsko-mađarskoj granici stabilno stanje po pitanju ilegalnih migracija i da zajedničke aktivnosti na njihovom suzbijanju daju odlične rezultate, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

"Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je su evropski zvaničnici na svakom mestu isticali kao pozitivan primer rezultat koji su zajednički postigla dva ministarstva i dve policije u zaustavljanju velikog migratornog talasa i velikom smanjenju broja ilegalnih migranata", rekao je Dačić.

On je naveo da u Srbiju najveći broj ilegalnih migranata dolazi iz Bugarske, više od 50 odsto, te iz Sjeverne Makedonije oko 30 do 40 odsto.

"Praktično smo uspeli da zaustavimo ovu rutu. I dalje ima ilegalnih migranata i pokušaja ilegalnog prelaska granice, ali je taj broj daleko manji u odnosu na period od pre nekoliko godina", rekao je Dačić.

On je dodao da je sa Pinterom razgovarao i o unapređenju procedura na graničnim prelazima, odnosno kako da to bude efektivnije, da bude što manje zadržavanje za protok ljudi, robe, putničkih i teretnih vozila.

Pinter je rekao da saradnja dva ministarstva ima dobre rezultate, te naveo da je cilj da koridor koji prolazi kroz Srbiju i Mađarsku bude efikasan, kao što je i sada i da na njemu nema nikakvih prepreka.

"To se odnosi i na drumski i na željeznički saobraćaj. Željeznička prugu iz Beograda do Budimpešte će u budućnosti imati jako važan zadatak. Želimo da postignemo da naši građani bez bilo kakvih prepreka mogu brže da pređu iz jedne države u drugu", rekao je Pinter.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi i o ekonomiji, kako ubrzati teretni saobraćaj, carinske postupke i da teretna vozila brže prolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana