Dačić: Osloboditi vladiku Joanikija i sveštenike SPC u Crnoj Gori

Srna
Dačić: Osloboditi vladiku Joanikija i sveštenike SPC u Crnoj Gori

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na vanrednom video-sastanku premijera članica Centralnoevropske inicijative da očekuje da u najkraćem roku iz zatvora u Crnoj Gori budu pušteni Njegovo preosveštenstvo vladika budimljansko-nikšićki Joanikije i sedam sveštenika Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

On je apelovao na mirno i pribrano postupanje i rješavanje svih problema dijalogom sa SPC i Srbima u Crnoj Gori.

"Ovo govorim bez ikakve želje da se mešamo u unutrašnje stvari Crne Gore, već isključivo u najboljem interesu i Crne Gore, i Srbije, odnosno bratskog crnogorskog i srpskog naroda, kao i u interesu regionalne stabilnosti i saradnje", rekao je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Govoreći o mjerama ublažavanja posljedica virusa korona, Dačić je naglasio da je Srbija, prepoznajući potrebu za ublažavanje i sprečavanje ekonomskih posljedica epidemije, spremna za svaku dalju mjeru za učvršćivanje njenih ekonomskih veza i produbljivanje tržišta regiona, te da već čini korake ka postepenom otvaranju granica, poštujući epidemiološke preporuke.

"Počevši od 1. juna, otvaramo granice za državljane Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, što je, takođe, u duhu jačanja poverenja i saradnje u regionu", rekao je Dačić.

On je ocijenio da je, objavivši vanredni poziv za projekte koji je, između ostalog, namijenjen mikro, malim i srednjim preduzećima, Centralnoevropska inicijativa još jednom istupila kao višedecenijski stub saradnje regiona.

Dačić je podsjetio da su Evropska komisija i članice EU pojedinačno izdvojile značajna sredstva i donirale zaštitnu opremu Srbiji i regionu, dok je istovremeno Srbija pomogla u repatrijaciji građana EU i uputila pomoć u zaštitnoj opremi pojedinim članicama Centralnoevropske inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana