Dačić: Organizatori protesta tražili sukob

Tanjug
Dačić: Organizatori protesta tražili sukob

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je rano jutros nakon intervencije policijskih službenika uspostavljen željeznički saobraćaj jer su prethodno učesnici protesta blokirali dvije stanice u Beogradu, navodeći da nije bilo upotrebe sile, uprkos činjenici da su organizatori protesta tražili i očekivali sukob.

"Nijedno lice nije povrijeđeno, niti jedan policijski službenik. Ušli smo veoma oprezno i znatno kasnije nakon početka blokade željezničke stanice", istakao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu, na kojoj se prethodno obratio predsjednik Aleksandar Vučić.

Policija neće nikada sprečavati mirno okupljanje, rekao je Dačić ali i dodao da to podrazumijeva i ograničenja.

"Ne možete ugrožavati slobodu drugih i kršiti zakone. To podrazumijeva i prijavu skupa u skladu sa zakonom. Skup je prijavljen 30. jula i to kao stacionarni na Terazijama, a 7. avgusta organizator je dostavio dopunu prijave skupa", pojasnio je Dačić.

Kaže da je tada navedeno da će skup okvirno trajati dva časa, sa početkom u 19.00 časova obraćanjem organizatora i mirnom šetnjom.

"Niko nikada nije rekao da će se ponašati suprotno. Sve što se dešavalo kasnije pravilo je razliku od mirnog skupa do ugrožavanja bezbjednosti", naveo je Dačić.

Ističe da su organizatori u jednom trenutku pozivali na nasilje i sukob sa policijskim službenicima.

"Nisu uvažili našu intervenciju i apel da to ne čine. Očekivali su i tražili sukob. Ukupno je privedeno 14 lica zbog sumnje da su izvršili krivična djela, troje za prekršaje i dva stranca zbog prisustva u blizini državnih institucija. Policija radi na identifikaciji drugih lica koja su kršila zakon", istakao je Dačić.

Izrazio je zadovoljstvo jer je sve prošlo u najboljem redu i zahvalio se policijskim službenicima na profesionalno odrađenom poslu.

"Policija će uvijek biti tu da čuva javni red i mir", poručio je Dačić.

Učesnici protesta protiv najave iskopavanja litijuma i kompanije "Rio Tinto" blokirali su noćas dvije ključne željezničke stanice u glavnom gradu Srbije - "Prokop" i "Novi Beograd".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana