Dačić: Očekuju se veliki pritisci na Vučića i državu u Vašingtonu

Srna
Dačić: Očekuju se veliki pritisci na Vučića i državu u Vašingtonu

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da će u Vašingtonu biti veliki pritisci i na državu i na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da ultimatum nije put za rješavanje problema.

Dačić je naveo da ishod sastanka zavisi od toga šta ko očekuje.

"Uvek se govorilo samo o oblikovanju nekog ekonomskog okvira, svemu onome što bi moglo da spada u normalizaciju odnosa, ali što se tiče svakodnevnog života ljudi, infrastrukture, uspostavljanje slobode kretanja, robe, kapitala", rekao je Dačić za RTS.

On je istaka da, s druge strane, ako neko očekuje da to bude spektakularan sastanak, u smislu da se pojavi neki politički okvir i da se priča o statusu, tu je već stvar potpuno nepripremljena.

Dačić je naveo da zemlje EU ne gledaju baš blagonaklono na to što rade SAD, jer smatraju da je to posao EU, dodavši da, s druge strane, ne može Srbija da ispravlja stvari u međunarodnom poretku.

"Svi smo svesni toga da Brisel vrši medijaciju u dijalogu po rezoluciji Generalne skupštine UN, ali smo isto tako svesni da Savet bezbednosti UN treba dati konačno odobrenje za sve ovo. Tako da svi treba da imaju uvid u širinu spektra svih aktera", rekao je Dačić.

Povodom izbora u Crnoj Gori, Dačić je naglasio da se Srbija nije nikako umješala u unutrašnje stvari te zemlje, kako to tvrdi crnogorski predsjednik Milo Đukanović, niti je podržala bilo koga.

On je ukazao da se Crna Gora, međutim, najdirektnije umješala u unutrašnje stvari Srbije, kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

"Da li smo mi priznali nezavisnost Boke Kotorske ili su oni priznali nezavisnost (samoproglašenog) Kosova?", upitao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana