Dačić: Niko u Srbiji neće prihvatiti nezavisnost samoproglašenog Kosova

Srna
Foto: Tanjug/AP

BEOGRAD- Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je izjavio je danas da nema toga u Srbiji ko će prihvatiti nezavisnost samoproglašenog Kosova i da je to prenio na sastanku sa višim savjetnikom u američkom Stejt deparmentu Derekom Šoleom.

Dačić je naveo da je Srbija spremna za dijalog i da su njene "crvene linije" da nema ponovnog pregovaranja o Zajednici srpskih opština, da neće da prizna ni direktno ni indirektno nezavisnost Kosova i da neće dozvoliti pogrom Srba u južnoj srpskoj pokrajini, kao i da je obaveza Kfora da garantuje bezbjednost.

On je dodao da je na sastanku sa Šoleom rekao i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ključni garant mira i stabilnosti u regionu, Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim riječima, Kurti je "palikuća Balkana" i glavna smetnja regionalnom miru i stabilnosti, čega su svi svjesni, kao i toga da na Kurtija treba uticati dok ima vremena.

Dačić je za TV Prva izjavio da SAD, sudeći prema onome šta govore, žele da se formira Zajednica srpskih opština i da je pozitivno kada se to čuje od visokog američkog zvnaičnika, a konstatovao je i da Amerika može da sruši privremenu vladu Aljbina Kurtija.

"Ako Zapad želi da utiče na Prištinu, ima mehanizme. Oni su Prištinu i stvorili", rekao je Dačić, te napomenuo da i kada je riječ o francusko - njemačkom prijedlogu nema novih pregovora o dogovorenom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana