Dačić: Kurti najveći problem na Zapadnom Balkanu

Srna
Dačić: Kurti najveći problem na Zapadnom Balkanu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti glavni generator krize i najveći problem na zapadnom Balkanu, i da će, ako mu međunarodna zajednica ne stane na put, sigurno zapaliti ratni požar.

- Kurtija samo to zanima. Njega ne zanima ni miran život, ni pomirnje, ni ekonomska saradnja, putevi, trgovina, ni razvoj infrastrukture. Samo ga zanima kako će da realizuje svoju ekstremističku politku - rekao je Dačić.

Komentarišući isporuku turskih dronova Prištini, Dačić je konstatovao da to nisu nikakvi tajni podaci i da je svjestan da Turska ovaj dio regiona smatra - regionom za koji su istorijski zainteresovani.

- Oni su govorili ako se nešto desi u Sarajevu, mora da naiđe na reakciju u Istanbulu. Ali, onda ne mogu da razumem kako, ako nešto se desi u Banjaluci, ne može da se dobije reakcija Beograda - rekao je Dačić.

On je dodao da Beograd to svakako ne tumači u pozitivnom smislu, i biće potreban niz razgovora na tu temu, jer je Srbija uradila mnogo na normalizaciji odnosa sa Turskom, dok su na Kosovu, BiH i u Albaniji "gajili Erdoganove protivnike".

Povodom dolaska predsjednika Ugande Joverija Kagutua Musevenija u Srbiju, Dačić je rekao da ta zemlja ne priznaje samoproglašeno Kosovo.

- Museveni je rekao da će Uganda priznati Kosovo kada to učini ruski predsjednik Vladimir Putin - rekao je Dačić za TV Pink.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana