Dačić: Kumanovo 2015. za EU nije bio teroristički akt, a Banjska jeste - kako ih nije sramota?

G.S.
Dačić: Kumanovo 2015. za EU nije bio teroristički akt, a Banjska jeste - kako ih nije sramota?

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se dvostruki standardi kada je Srbija u pitanju vide i u tome što napad grupe Albanaca sa Kosova na makedonsku policiju 2015. godine u Kumanovu nije bio teroristički akt, ali događaji u Banjskoj jesu, pa se zbog toga čak zahtijeva uvođenje sankcija Srbiji.

Dačić kaže da je i o tome govorio i na ministarskom sastanku šefova diplomatija regiona, u okviru Berlinskog procesa, ali da je njegovo pitanje - ostalo bez odgovora.

- Govorio sam upravo o dvostrukim standardima. Naime, 2015. godine ja sam bio predsjedavajući OEBS-u, i u ime OEBS-a razgovarao sa makedonskim vlastima. Tada je došlo do ubistva osam makedonskih policajca, a za to je okrivljena teroristička grupa sa tzv. Kosova, koju su činili bivši pripadnici tzv. OVK - podsjetio je Dačić.

On ističe da niko od međunarodnih zvaničnika, uključujući i Evropsku uniju, nije to okarakterisao kao teroristički akt, iako je stradalo osam policajca.

Takođe, Albanija i Priština su odali sve počasti teroristima iz Kumanova.

- Pošto je ovdje Donika Gervala govorila o tome da Srbija ometa tzv. Kosovo, krši teritorijalni integritet, pričala o teroristima, ja sam spomenuo da je u Domu kulture u Dečanima, koji nosi ime "Jusuf Gervala", upravo po njenom ocu, odata počast teroristi koji je stradao u Kumanovu. Podignut mu je i spomenik - rekao je Dačić.

Dodao je i da je tada, svakoj porodici nastradalog ili osuđenog, prištinska vlast dala po 10.000 evra.

- Pitao sam - jeste li nešto tada pričali protiv Prištine. Kako vas onda nije sramota da sada o tome govorite? Niko mi ništa o tome nije odgovorio. Svima je jasno da su u pitanju dvostruki standardi - zaključio je Dačić za Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana