Dačić: Država će učiniti sve da sačuva mir na KiM

Tanjug
Dačić: Država će učiniti sve da sačuva mir na KiM

BEOGRAD - Prvi potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija treba da se čuva svih provokacija i da, kako je poručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Srbi na KiM treba da ostanu mirni i vjeruju svojoj državi koja će učiniti sve da se sačuva mir, poslije jučerašnjih sukoba i pogibije trojice Srba i jednog tzv. kosovskog policajca.

Dačić je za televiziju Prva kazao da se u ovoj situaciji međunarodna zajednica izmiče, praktično dozvoljava da dođe do sukoba na KiM i ostavlja Srbe na odstrel “kosovsko-albanskoj policiji”.

-Kažem kosovsko-albanska policija, jer je to albanska policija, a kosovska policija bi bila kada bi tu bili Srbi - objasnio je Dačić i dodao da je cijela suština Briselskog sporazuma bila da na teritoriji gdje žive Srbi, Srbi upravljaju. On je naglasio i da je sve ovo što se sada dešava kontinuitet nastojanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da isprovocira cijelu situaciju.

Dačić je naveo i da se kada je u Sjevernoj Makedoniji izbio sukob između države i albanskih separatista, cijela međunarodna zajednica uključila u rješavanje tog sukoba, a da sada Srbi nemaju pravo ni da protestuju protiv terora koji se nad njima vrši.

-Srpski narod ima pravo da se brani i izražava svoju političku volju.Ovdje je reč kako kaže predsednik Vučić da svi oni koji su okrvavili ruke i učestvovali i podržavali agresiju na Srbiju 1999. sada nastavljaju sa tom politikom i postavljaju i političku i medijsku osnovu da se podrži režim Kurtija - kazao je šef srpske diplomatije.

Dačić je dodao da je Srbija za nastavak dijaloga uz poštovanje principa dogovorenih pre 10 godina.

On je naglasio i da jedina oružana sila u pokrajini može da bude Kfor dodajući da se ne bi dešavale takve situacije da su tamo Kfor i Srbi u policiji.

Dačić je naglasio i da je manastir Banjska kulturno-istorijski, vjerski spomenik iz 14. vijeka i da pored nema džamije iz tog perioda, što najbolje potvrđuje viševjekovno postojanje Srba na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana