Dačić: Budimpešta neće dozvoliti da EU uvede sankcije Srbiji

Tanjug
Dačić: Budimpešta neće dozvoliti da EU uvede sankcije Srbiji

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da mu je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto danas prenio poruku premijera Viktora Orbana da Mađarska neće dozvoliti da EU uvede sankcije Srbiji uprkos sve jačim zahtjevima onih koji podržavaju Prištinu.

„To je za nas dobra vest i govori da je prijateljstvo između Mađarske i Srbije pretvoreno međusobno poverenje i podršku“, rekao je Dačić novinarima u Ženevi gdje je učestvovao na zasjedanju Izvršnog Komiteta UNHCR.

On je naveo da je sa Sijartom razgovarao o izbjeglim i raseljenim Srbima sa prostora bivše Jugoslavije i o ilegalnim migrantima, koji dolaze sa svih strana.

Podsjetivši da je Srbija posredstvom regionalnog programa UNHCR-a stambeno obezbijedila 8.000 porodica, Dačić je ukazao da u taj program ne ulazi 210.000 raseljenih sa Kosova i Metohije, zbog čega Srbija ulaže maksimalne napore da se ti ljudi nađu na listama za pomoć.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Dačić je naveo da je svakodnevna praksa režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da što više zagorča život Srbima.

„Ako već ne mogu to da urade oružanim putem, onda pokušavaju da stvore uverenje kod Srba da im tamo nema života, to jest, da se Srbi isele sa severa i da ih gotovo tamo više uopšte i ne bude“, upozorio je Dačić.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da svi shvate suštinu problema i da se izvrši pritisak na Kurtija da prihvati da se samo dijalogom može doći do mirnog rješenja na Kosovu i Metohiji. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana