Dačić: Bjekstvo ratnog zločinca i teroriste Ramadanija skandalozno

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Bjekstvo teroriste i ratnog zločinca Bljerima Ramadanija iz kućnog pritvora u Sjevernoj Makedoniji je skandalozno, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

“Reč je o pripadniku terorističke OVK koji je počinio zločine nad Srbima na Kosovu i Metohiji, i koga Srbija potražuje kako bi mu sudila. Tražimo objašnjenje od državnih organa Severne Makedonije kako je moguće da je neko ko je uhapšen po našoj, međunarodno važećoj poternici pobegne iz kućnog pritvora. Ili za albanske teroriste i ratne zločince ne važi međunarodna pravda, kad ubijaju Srbe sve im je dozvoljeno i oprošteno”, rekao je Dačić.

Bivši pripadnik takozvane OVK Bljerim Ramadani sa Kosova i Metohije, koji je uhapšen prošlog mjeseca u Sjevernoj Makedoniji po Interpolovoj poternici na zahtjev Srbije, pobjegao je iz kućnog pritvora iz kuće rođaka u toj zemlji.

Ramadani je uhapšen, na osnovu međunarodne Interpolove potjernice koju je raspisala Srbija 17. jula na graničnom prelazu Jajince i sproveden u zatvor Šutka na ekstradicioni pritvor od 30 dana.

Nadležni makedonski sud je 1. avgusta preinačio Ramadaniju kaznu sa “pritvora” na “kućni pritvor” i, prema odluci, upućen je na adresu u Skoplju, a tom odlukom bilo je predviđeno da u “kućnom pritvoru” ostane do 16. avgusta.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je tokom posjete graničnom prelazu Tabanovce 25. jula zatražio od skopskih vlasti izručenje Ramadanija Srbiji.

Ramadani je bio pripadnik Operativne zone tzv. OVK Nerodimlje, koja je poznata po progonu više stotina Srba iz urbanog dela Uroševca i sela Nerodimlje, Krajište, Veliki i Mali Alaš, Slatina, Goleš, Pomazatin, kao i paljenju srpskih kuća i rušenju crkava, kidnapovanju i ubistvima više desetina Srba i progonu srpskog stanovništva iz opština koje je ta operativna zona pokrivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana