Dačić: Beograd tri puta posredovao između bivše vlasti u Kabulu i talibana

Srna
Dačić: Beograd tri puta posredovao između bivše vlasti u Kabulu i talibana

BEOGRAD - Srbija je tri puta organizovala mirne pregovore između bivše vlasti Avganistana i talibana, a obje strane bile su zahvalne Beogradu i saglasne u ocjeni da su ti razgovori bili uspješni, rekao je predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Dačić je naveo da je bio domaćin pregovora između odlazeće avganistanske vlasti i predstavnika talibana u vrijeme dok je obavljao funkciju ministra spoljnih poslova Srbije.

-Ovde su bili predstavnici Saveta za mir i talibana i frakcija, a predsednik se uključivao video linkom. Kada su to videle, velike sile su rekle da će to uraditi u Dohi. Rezultat njihovih pregovora, uključujući i one koje su organizovali Moskva i Vašington, smo videli - rekao je Dačić za televiziju „Pink“.

On je otkrio da je atmosfera na pregovorima u Beogradu bila korektna i da je zajednička ocjena bila da je bilo napretka, pa je proglašeno i primirje.

- Za američku intervenciju u Avganistanu ne može se reći da je bila uspešna, jer se sve vratilo na početak. Od samog starta je bilo jasno da je u Avganistanu postavljen marionetski režim koji je priznao Kosovo i to tako što je bio među prvih pet zemalja koje su to učinile - podsjetio je Dačić.

Ističući da Kosovo i Avganistan nemaju nikakve veze, on je zaključio da je tadašnja vlast u Kabulu odluku da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova donijela pod uticajem Amerike, od koje je dobila taj domaći zadatak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana