Dačić: Beograd odlučan u nameri da jača saradnju sa Kinom

SRNA
Dačić: Beograd odlučan u nameri da jača saradnju sa Kinom

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija u uslovima svjetske nestabilnosti odlučno izabrala dalje jačanje saradnje sa Kinom kao dokazanim prijateljem, te da je za Beograd veoma važna podrška Pekinga po pitanju teritorijalnog integriteta na prostoru Kosova i Metohije.

"Srbija konstantno insistira na pridržavanju principa UN kao i na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja. Bezbednost je uvek bila i ostaće kompleksno pitanje. Stoga prihvatanje bezbednosnih pitanja svih zemalja kao legitimnih i mirno rešavanje sporova između zemalja i aktera kroz dijalog je cilj kojem treba težiti", rekao je Dačić na Globalnom forumu o saradnji u oblasti javne bezbjednosti u kineskom gradu Lianjungang.

On je podsjetio i da su Srbija i Kina u oblasti javne bezbjednosti na nivou dva ministarstva potpisale više pravnih sporazuma, kojima su omogućene zajedničke policijske patrole u turističkim područjima, brojni zajednički treninzi, obuke i razmjena iskustava, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

"Prethodnih godina na teritoriji Srbije bilo je više krivičnih dela izvršenih od organizovanih kriminalnih grupa i ona su u značajnoj meri rasvetljena. Pokazali smo da nećemo dozvoliti da bilo srpski, bilo kineski državljani u Srbiji nanose štetu kineskim državljanima koji mirno žive i rade u Srbiji", rekao je Dačić.

On je podsjetio da je imao priliku da se sastane sa državnim savjetnikom Vang Sjaohongom sa kojim je razgovarao o bezbjednosti u svijetu, kao i da ove sedmice u Guangdžou počinju treće po redu zajedničke policijske patrole srpske i kineske policije i druga zajednička vježba specijalnih jedinica.

Dačić je naglasio da je podizanje bezbjednosti turista od posebnog značaja otkako raste broj zajedničkih ekonomskih projekata od kojih su mnogi kapitalni, kao i broj direktnih avio-letova.

On je naglasio da su dolaskom kineskih kompanija kao što su "Ziđin", "Hbis", "CMEC", "Šandong", "Kosko", "Huavej, "Sjingju" u Srbiju, pokrenuti zajednički srpsko-kineski ekonomski projekti koji su ubrzali razvoj regiona u Srbiji.

"Nastavićemo sa našim kineskim prijateljima da sprovodimo zajedničke projekte, ali i da učimo o metodama unapređenja bezbednosti na brzim prugama, da aktivno sarađujemo u oblasti suzbijanja transnacionalnog kriminala i da, u prijateljskoj i iskrenoj atmosferi, razgovaramo o našim daljim koracima", naveo je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana