Dačić: A šta je sa hrišćanofobijom?

Srna
Dačić: A šta je sa hrišćanofobijom?

BEOGRAD - Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocijenio je da se na Kosovu i u BiH stvara islamska država, te zapitao zašto se ne postavi pitanje hrišćanofobije i zašto hrišćani nisu jedinstveni u odbrani hrišćanstva.

“Čekajte ljudi, hoćete li vi ovde da gledate stvaranje islamske države u srcu Evrope, to je Kosovo, to je BiH, koja želi da uništi Dejtonski sporazum da bi bila većinski islamska”, rekao je Dačić, napominjući da se sada to pitanje trenutno svodi samo na to da li oni imaju pravo na državu ili ne.

Dačić je zapitao zašto, kada postoji pitanje islamofobije ne postoji i pitanje hrišćanofobije, zašto hrišćani nisu jedinstveni u odbrani hrišćanstva.

“Mislim da je to pitanje veoma važno i da ga dovoljno ne koristimo”, naveo je Dačić za TV “Pink” i napomenuo da je češkim zvaničnicima pokazivao slike paljenja i uništavanja srpskih hramova na Kosovu i Metohiji, da su oni plakali, ali su, isto tako, uvijek glasali za samoproglašeno Kosovo.

On je rekao da ne vjeruje da će Grčka priznati samoproglašeno Kosovo, navodeći da to nije samo odnos prema Srbima, nego i prema hrišćanstvu i pravoslavlju.

Podsjetivši na riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da su teški dani pred srpskim narodom, Dačić je podsjetio da će 8. juna biti izrečena pravosnažna presuda generalu Ratku Mladiću, ali i biti održana sjednica Savjeta bezbjednosti UN o radu haškog Mehanizma, nasljednika haškog tribunala.

Dačić je ocijenio da će na toj sjednici Savjeta bezbjednosti sigurno biti zloupotrebljivane određene priče protiv Srbije, te napomenuo da je Vučić zato izrazio želju da lično prisustvuje toj sjednici.

On kaže da postoji pritisak u vezi Kosova i Metohije, te na presudu Mladiću, “koja će najverovatnije biti zamajac za neke nove antisrpske kampanje”.

“Neki u Srbiji ne razumeju da presude i Slobodanu Miliševiću i Radovanu Karadžiću jesu presude Srbiji, svim njenim građanima i srpskom narodu”, izjavio je Dačić.

On je naglasio da Srbija mora da pomaže svim tim ljudima jer su u pitanju uglavnom namještene optužbe.

“Svako treba da odgovara za počinjene zločine, ali sigurno je da nije postojala neka državna politika koja se vodila sistematski, politika genocida ili etničkog čišćenja, kako to žele da prikažu”, istakao je Dačić, navodeći da je Srbiji zbog toga potrebna politika stabilnosti i jedinstva.

Dačić je ocijenio da se u mnogim zemljama u regionu vrši takmičenje, odnosno prvenstvo u tome ko će više napasti Sribju i njeno rukovodstvo i srpski narod u cjelini i da se u tome više ne biraju sredstva.

On je podsjetio na optužbe koje dolaze iz Crne Gore, ali i od bošnjačkog rukovodstva u BiH protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te ocijenio da su neke izjave potpuno suprotne realnosti.

Dačić je rekao da Srbija ima politiku da pomaže svima u regionu, kao što se dešava sa vakcinama protiv virusa korona.

“Vi im donesete vakcine, a onda oni kažu – ma dobro, to nisu neke... Nažalost, to nas ne iznenađuje. Te izjave više nisu pitanje nekih predstojećih izbora, nego njihove konstantne politike”, dodao je Dačić.

Dačić je rekao da će danas ili sutra vidjeti sa Vučićem, kada će biti zakazana sjednica parlamenta Srbije, na kojoj bi Vučić podnio izvještaj o dijalogu Beograda i Prištine, kako bi mu parlament dao podršku.

Govoreći o svojoj juče završenoj višednevnoj posjeti Rusiji, Dačić je prenio da Rusi smatraju početak proizvodnje ruske vakcine protiv virusa korona “sputnjik ve” u Srbiji odrazom ne samo komercijalnih pitanja, nego i prijateljstva dvije zemlje, te napomenuo da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu.

Dačić je naveo i da mu je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da je Srbija jedina slobodna zemlja u Evropi, koja je nezavisna i samostalna u donošenju odluka, te da su neke zapadne institucije sada dovele do toga da pojedine evropske zemlje nisu u stanju da donose odluke koje su u njihovom interesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana