"Petrovaradinski karneval“ oživio nakon 83 godine

Anadolija
"Petrovaradinski karneval“ oživio nakon 83 godine

NOVI SAD – Svečanom velikom povorkom mažoretkinja, orkestara, kulturno-umetničkih društava, karnevalskih i pozorišnih trupa i drugih učesnika u Podgrađu podno Petrovaradinske tvrđave otvorena je manifestacija "Petrovaradinski karneval“.

Veliki broj građana učestvuje na današnjoj manifestaciji, koju organizuje Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo "Jelačić” i Udruženje građana Petrovaradin media, uz podršku Grada Novog Sada i Autonomne Pokrajine Vojvodine, javlja Anadolija.

Kako navode organizatori, "Petrovaradinski karneval“ zapravo je obnova tradicionalne manifestacije koja se organizovala između dva svetska rata, a sabrala je učesnike i raznih krajeva Srbije koji će se predstaviti posetiocima uz muziku i igru. Povorka je krenula od rodne kuće Bana Jelačića, a manifestaciju je sa balkona ovog starog zdanja otvorio Mirko Turšić, predsednik HKPD "Jelačić” poželevši učesnicima dobru zabavu, dobru volju i raspoloženje i nova prijateljstva i da sa lepim utiscima odu kući kako bi se dogodine ponovo vratili na ovaj karneval.

Nakon karnevalske povorke, na bini u Pograđu, koje je zbog ovog karnevala zatvoreno za saobraćaj, održavaće se koncerti poznatih novosadskih izvođača. Programom karnevala obuhvaćene su i izložbe na temu istorije samog karnevala na Trgu Slobode i u Podgrađu, mise u crkvi svetog Jurja u Petrovaradinu, brojne radionice i bogat muzički program.

Maja Guzijan, iz organizacije "Petrovaradinskog karnevala” navodi da se, nakon 83, godine ponovo organizuje karnevalska povorka u Podgrađu.

"Petrovaradin je, inače, dugo negovao tradiciju i običaje karnevalskih okupljanja, a mi smo nastojali da taj stari koncept karnevala ne narušavamo, a opet da Novom Sadu podarimo novu, prepoznatljivu manifestaciju. Grad Novi Sad je sredio fasade i krovove gradića i sada je pravi trenutak za obnavljanje tradicije karnevala i na prisećanje lepe tradicije Podgrađa”, kazala je Guzijan.

U susret festivalu u Muzeju Vojvodine 14. februara otvorena je izložba karnevalskog kostima "Ljubav pod maskama”, a za najmlađe će biti organizovana i dečija radionica izrade maske i kostima. U susret događaju ove godine svi mladi dizajneri imali su priliku da učestvuju u konkursu za zvanični kostim karnevala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana