Ćurić: Sa Kosmeta se iselio veliki broj Srba

SRNA
Ćurić: Sa Kosmeta se iselio veliki broj Srba

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić rekao je u razgovoru sa zamjenikom ministra inostranih poslova Gruzije Tejmurazom Džandžalijom da se samo u prethodnih godinu dana veliki broj Srba iselio sa prostora Kosova i Metohije, jer Priština krši njihova prava.

On je dodao da su jednostrane odluke privremenih institucija samouprave u Prištini i Aljbina Kurtija dramatično narušile prava srpske zajednice, zbog čega se veliki broj Srba, samo u prethodnih godinu dana, iselio sa prostora južne srpske pokrajine.

Takvo ponašanje Prištine, podsjetio je Đurić, osudila je cijela međunarodna zajednica, jer svima postaje jasno da je jedini cilj Kurtijeve politike potpuno zastrašivanje i protjerivanje srpskog naroda sa Kosova i Metohije.

Đurić je ukazao da se dvije države suočavaju sa sličnim izazovima, te istakao da Srbija izuzetno poštuje saradnju koju ima sa Gruzijom u međunarodnoj areni, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

S tim u vezi, sagovornici su ponovili čvrstu podršku međusobnom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i po pitanjima od nacionalnog značaja za obje zemlje.

Đurić je istakao da Srbija stoji na raspolaganju kolegama iz Gruzije za razmjenu iskustava i dosadašnjih praksi u evropskim integracijama, te naglasio da je punopravno članstvo u EU strateško opredjeljenje Srbije.

Đurić je na sastanku istakao da Srbiju i Gruziju vezuje iskreno prijateljstvo, utemeljeno na obostranom povjerenju i uvažavanju, podsjetivši da će dvije zemlje sljedeće godine obilježiti 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Prema riječima Đurića, postoji veliki potencijal za unapređenje bilateralne saradnje, posebno u domenu ekonomije, a predstojeća Specijalizovana izložba Ekspo 2027, čiji će domaćin biti Beograd, mogla bi da bude odlična prilika za jačanje privrednih veza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana