„Čujte, Srbi“: Na Kuli Beograd oživljeno sjećanje na velikog Arčibalda Rajsa

Tanjug
„Čujte, Srbi“: Na Kuli Beograd oživljeno sjećanje na velikog Arčibalda Rajsa

BEOGRAD - Povodom obilježavanja godišnjice rođenja Arčibalda Rajsa, švajcarskog forenzičara i osvjedočenog prijatelja srpskog naroda iz vremena Prvog svjetskog rata, u njegovu čast sinoć je zasijala 168 metara visoka Kula Beograd, novi simbol prestonice, saopštio je Belgrade Waterfront.

Dr Rudolf Arčibald Rajs, ugledni profesor kriminalistike na Univerzitetu u Lozani, na poziv srpske vlade došao je u Srbiju odmah po izbijanju Prvog svjetskog rata 1914. godine kako bi istraživao zločine neprijateljskih snaga nad srpskim narodom.

-Izvještavajući čitav svijet svojim potresnim svjedočenjima o stradanju civilnog stanovništva i prelazeći sa srpskim junacima Albaniju i Solunski front, Rajs je zavolio srpskog seljaka i do kraja života ostao u Srbiji, u kojoj i danas počiva - podsjeća se u saopštenju BW.

Osim što je revnosno i objektivno izveštavao svjetsku javnost o golgoti srpskog naroda, Rajs je poznat i kao autor antologijske knjige „Čujte, Srbi“, koja bez ikakve sumnje spada u red najznačajnijih u istoriji srpskog naroda zbog svih pouka koje sa sobom nosi.

Rudolf Arčibald Rajs rođen je 8. jula 1875. u Hauzahu u Nemačkoj, a preminuo je 8. avgusta 1929. u Beogradu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kula Beograd (@kula_belgrade)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana