Crkva u Suvom Dolu kod Kosovske Mitrovice obijena uoči hramovne slave

Tanjug, Srna
Crkva u Suvom Dolu kod Kosovske Mitrovice obijena uoči hramovne slave

KOSOVSKA MITROVICA - Nepoznata lica obila su Crkvu Svete Petke u Suvom Dolu, u multietničkom naselju oslonjenom na sjeverni dio Kosovske Mitrovice, rekao je Srni protojerej Dalibor Lazić.

Lazić je naveo da je jutros zatekao obijena vrata i odmah prijavio kosovskoj policiji.

Podsjećajući da ovo nije prvi put da se obija crkva u Suvom Dolu, Lazić je naglasio da je na djelu vandalizam koji ostaje nekažnjen.

-Pozvao sam policiju koja je došla nakon 45 minuta. U samom hramu nije bilo prevrtanja i skrnavljenja. Otvorene su carske dveri, kutija gde se nalazie novac i sveće - rekao je Lazić.

On je istakao da je sinoćnjim obijanjem crkve narod dodatno unemiren i zabrinut, pošto je prije tri dana na obližnjoj ambulanti ispisan grafit terorističke OVK-a.

-Iako je danas radostan dan kod naroda i dece ne može se videti radost. To dovoljno govori o situaciji u kojoj živimo - rekao je Lazić.

Apelovao je na vjerni narod da ostane smiren i da ne podliježe prijetnjama i bogohuljenju počinjenim od komšija koji se na sve načine trude da Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu protjeraju sa Kosova i Metohije.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da je crkva Svete Petke obijena noć uoči obilježavanja hramovne slave.

- Crkva Svete Petke se i ranije često nalazila na meti vandala i ekstremista, a u mestu Suvi Do više puta je napadana i ambulanta Umesto da danas u miru i radosti proslave praznik, žitelji ovog sela sa zebnjom strahuju od novih napada i provokacija i pitaju se zbog čega ne mogu u miru da obeleže svoje verske svetkovine. Srpska pravoslavna crkva jedan je od stubova opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji, a naše Crkve mesta zbora i okupljanja srpskog naroda u kojima bi trebalo da se osećaju bezbedno - navodi se u saopštenju. Ističe se da ovakvi incidenti pokazuju da zapaljive izjave iz Prištine i prisustvo tzv. Kosovske policije na sjeveru samo “sokole” izgrednike da udaraju na objekte koji su od vitalnog značaja za opstanak Srba na njihovim vjekovnim ognjištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana