Čović: Svet u opasnoj situaciji,dolazak Lavrova bio važan

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD - Bivši potpredsjednik Vlade Srbije Nebojša Čović ocjenio je danas da se svijet nalazi u situaciji koja deluje vrlo opasno a da je najavljivana posjeta Sergeja Lavrova Beogradu bila važna zbog razgovora o gasu i energentima, kao i Rezoluciji 1244 SB UN.

"Lavrov je najavio posjetu Srbiji, (njemački kancelar Olaf) Šolc je najavio posjetu Srbiji i naša priča se završava na tome, ko želi da dođe, dobrodošao je", rekao je Čović gostujući na TV K1.

Srbija u poslednjih 20 godina nikoga nije odbila da primi, rekao je Čović i dodao da sve počinje da liči na faktor novih podela, primiti ili ne primiti Lavrova, primiti ili ne primiti Šolca.

"Nije stvar da li smo na strani Rusije ili nismo, mi treba da budemo na strani razuma, ne možete rušiti međunarodno pravo po sistemu mi smo sila i možemo da radimo šta hoćemo. Evropa nije samo zapadna Evropa, nego i istocna, ako oduzmete ruski deo onda je manja za 40 odsto, a mi smo u Evorpi u vrlo specificnoj situaciji", rekao je Čović.

On smatra da ćemo u narednih šest mjeseci biti svedoci sukoba velikih sila, kao i da će se "sve završiti međunarodnim dogovorima".

"Sve više se približavamo svetskom sukobu, za očekivati je da između velikih sila dođe do velikog sukoba u narednih šest meseci, ja lično u ratove ne verujem, isto koliko ne verujem u sankcije", rekao je Čović Svi, kako smatra, hoće da budu pobednici u globalnom svetu.

"Svako hoće strateški da onog drugog baci na leđa, a to je opasno, sigurno će se sve završiti međunarodnim dogovorima. Međunarodni svetski poredak očigledno je ušao u narednu fazu, a mi smo tek na početku, još nismo završili ni prvu četvrtinu svega što ćemo proći", naveo je on.

Čović je komentarisao i pregovore u kojima je i on ucestvovao sa predstavnicima EU.

"Imali smo mnogo obećanja, stvarno sam verovao, ne kažem da su sve stvari slagali ali su ključne jesu, obećali su nam ulazak u EU mnogo ranije, da su hteli da reše problem rešili bi ga mnogo ranije", naveo je bivši predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana