Čović - Da li Lajčakova izjava znači da su u Dejtonu sjedili nerazumni?

Srna
Foto: Agencije

BEOGRAD - Bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović upitao je da li izjava evropskog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da "niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu", znači da su u Dejtonu sjedeli nerazumni.

Čović je naglasio da dobro razumije Lajčakov rječnik i upitao zašto se srpski i slovački mediji anlitički ne pozabave time kako su pripadnici slovačkog bataljona, koji je bio u sastavu Kfora, krajem 2005. godine poginuli u avionskoj nesreći pred slovačkom granicom, na teritoriji Mađarske. "I još jedna stvar, tu je bila određena dokumentacija oko forenzičkih podataka o otkopavanju masovnih grobnica kod Podujeva, gde je utvrđeno da su ti ljudi bili pronađeni sa otvorenim grudnim košem, što ide ka trgovini ljudskih organa", rekao je Čović za RTS.

On je podsjetio da je Lajčak tada bio ministar spoljnih poslova Slovačke. "

Zbog čega je istraga tada zabranjena posle četiri dana i zašto nijedna mađarska ekipa nije mogla da priđe deset sati od pada aviona i zašto rodbini nisu predate lične stvari poginulih", upitao je Čović.

On je naveo da poslije više od 20 godina "niko nije lud da ne vidi šta se, zapravo, događa" i da je na djelu pokušaj potpunog etničkog čišćenja Srba na Kosovu i Metohiji, otimanje i uzurpiranje dijela teritorije Srbije sa eklatantnim kršenjem međunarodnog prava.

Čović je dodao da bi se, ukoliko Priština nastavi da blokira sve dogovore sa Beogradom, uključujući Briselski sporazum kada je riječ o Zajednici srpskih opština (ZSO), trebalo vratiti na nešto što svi podržavaju, a to je Rezolucija 1244.

"Prema Rezoluciji 1244 nije predviđeno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Oni su je dezavuisali, a sad pokušavaju da dodatno dezavuišu i Briselski sporazum. To nije partnerski odnos, to je, da upotrebim staru srpsku reč, mnogo pokvareno", rekao je Čović. Specijalni izaslanik EU za regionalna pitanja i dijalog Srbije i samoproglašenog Kosova Miroslav Lajčak rekao je da sporazum o ZSO mora biti sproveden, međutim, "niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana