Cikotić neće lako do fotelje

Darko Momić
Cikotić neće lako do fotelje

SARAJEVO - Kandidat SDA za novog ministra bezbjednosti u Savjetu ministara je bivši ministar odbrane i član Komisije za bezbjednost SDA Selmo Cikotić, odlučila je u petak Kadrovska komisija ove stranke na sjednici održanoj u Sarajevu.

Selmo Cikotić je prihvatio kandidaturu za tu poziciju, a ukoliko to prihvate HDZ BiH i SNSD, na ovoj poziciji će zamijeniti Fahrudina Radončića koji je 2. juna podnio ostavku. Prijedlog je u petak trebalo da bude dostavljen predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji na dalje postupanje.

Prema proceduri, neobavezujuću preporuku u vezi sa Cikotićevim imenovanjem mora dati i Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara BiH, a prije nego što se prijedlog imenovanja novog ministra bezbjednosti nađe na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Agencija za istrage i zaštitu i Centralna izborna komisija BiH moraće izvršiti neophodne provjere. Cikotić je četiri godine bio savjetnik Bakira Izetbegovića u Predsjedništvu BiH, a dužnost ministra odbrane obavljao je u periodu od aprila 2007. do februara 2012. godine.

Prema tvrdnjama naših sagovornika iz hrvatskog političkog korpusa koji su insistirali na anonimnosti, imenovanje Selme Cikotića za novog člana Savjeta ministara BiH neće proći glatko.

- Mediji su tek 2011. godine otkrili da se u Tužilaštvu BiH protiv Selme Cikotića vodi proces za ratne zločine nad Hrvatima u Bugojnu. To se otkrilo kada je Enes Handžić, bivši pripadnik 307. brigade Armije BiH, sklopio sporazum sa Tužilaštvom i pristao svjedočiti na suđenju protiv Nisveta Gasala, Musajba Kukavice i Senada Dautovića s kojima je bio na optužnici. Tokom procesa se saznalo da se “koristi izjava Enesa Handžića uzeta u postupku protiv Selme Cikotića, Tahira Granića i drugih” - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da niko ne zna u kojoj fazi je taj postupak, ali tvrdi da će to sigurno uticati na odluku hrvatskih poslanika kada se bude glasalo o Cikotićevom imenovanju.

- Međutim, mnogi ne znaju da je Selmo Cikotić 1997. godine naprasno vraćen sa mjesta vojnog atašea u SAD, jer je još tada traženo od američkog ministra odbrane Vilijema Perija da odbije gostoprimstvo Cikotiću zbog ratnog zločina nad Hrvatima u Bugojnu. Pored toga, još nije okončan ni sudski postupak u vezi sa prodajom oružja zagrebačkoj firmi “Skaut” kojoj Ministarstvo odbrane BiH treba da isplati više od 20 miliona maraka, a odgovornost za to nosi upravo Selmo Cikotić - tvrdi naš sagovornik.

U HDZ-u BiH u petak nisu htjeli zvanično da se odrede o kandidaturi Cikotića.

S druge strane, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Nenad Stevandić kaže da ne zna kako će članovi njegovog kluba i poslanici SNSD-a glasati kada Cikotićevo imenovanje dođe na dnevni red.

- Ako je neko želio da nama gurne prst u oko, a da zauzvrat našim kadrovima traži dlaku u jajetu, onda je to uspio predlažući Selmu Cikotića za ministra bezbjednosti. Po kriterijumima SDA, sljedeći kandidat mogao bi da bude i Naser Orić - kaže Stevandić.

Zagreb

Hrvatska udruženja iz BiH početkom marta 2017. godine prijavila su Selmu Cikotića Državnom tužilaštvu u Zagrebu zbog ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima na području centralne BiH.

Pored Cikotića, prijavljeno je još 16 oficira tzv. Armije BiH uz obrazloženje da su “nedodirljivi za pravosuđe BiH”. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je tada da je za te procese nadležno Tužilaštvo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana