CIK u Prištini oduzeo mandat Ivanu Todosijeviću

Srna
CIK u Prištini oduzeo mandat Ivanu Todosijeviću

BEOGRAD - Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini oduzela je odbornički mandat Ivanu Todosijeviću jer su ga vlasti samoproglašenog Kosova ranije osudile zbog izjave da je zločin u Račku izmišljen.

Portal Kossev iz Kosovske Mitrovice objavio je da je, shodno toj odluci, Todosijevića u Skupštini opštine Zvečan zamijenio Marko Stevanović, sljedeći kandidat Srpske liste sa najviše glasova.

Ova odluka CIK-a, kako je objašnjeno, donesena je zato što je Todosijević pravosnažnom presudom osuđen za krivično đelo.

CIK se pozvao na zakon, po kojem “kandidat ne može biti lice koje je pravosnažnom presudom osuđivano za krivično delo u poslednje tri godine”.

Apelacioni sud samoproglašenog Kosova potvrdio je u avgustu presudu Osnovnog suda u Prištini, kojom je tadašnji poslanik Ivan Todosijević iz Srpske liste osuđen na dvije godine zatvora zbog “izazivanja rasne, nacionalne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

Todosijević je osuđen zbog izjave o Račku koju je dao na ceremoniji u Zvečanu povodom 20 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao”, rekao je tada Todosijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana