Četiri violinske žice preporodile selo

Tanjug
Foto: Ilustracija

PRANjANI - Treći Sabor violinista Srbije biće svečano otvoren u Pranjanima u petak, 20. avgusta, dizanjem saborske zastave i pozdravnim slovom domaćina, a trajaće do 22. avgusta.

Prvog dana festivala održaće se takmičenje mladih violinista Srbije i koncert Borka Radivojevića.

"Na prvom Saboru bilo je preko 50.000 posjetilaca, što pokazuje da je naš narod željan okupljanja i veselja i spreman da ih sazove i napravi. To je i najbolji znak da smo na tragu dugovjekog saborovanja u ovom malom, ali izuzetno lijepom, pranjanskom čovječanstvu. Violina je poslije dugog lutanja, konačno svoje mjesto pronašla u Pranjanima, selo u kom gudala ukrštaju najbolji violinisti Srbije", rekao je za Tanjug Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac i čelnik Sabora.

U subotu, od 20 časova, profesionalni violinisti takmičiće se za prvu i zlatnu violinu Srbije, a u nedjelju su na večernjem repertoaru koncerti pobjednika, zatim Branka Ristića i Ljube Aličića.

Idejni tvorac festivala je Gvozden Nikolić, vlasnik Glasa zapadne Srbije u Čačku i autor emisije "Nećete vjerovati" na tv Prva. Rođen je u Koštunićima, nadomak Pranjana.

„Ovi visovi Suvobora i Maljena više od pola stoljeća bili su besput i nedođija, zbog Ravne gore i političke prirode. Iako, tvrdim, nadaleko nema tako radnog ičasnog svijeta, nepravedno kažnjenog. Ovaj kraj doživio je reprizu života, da vrlet bude povezana sa autoputem, da dobijemo planinski aerodrom na Galovića polju, gde se za svagda skućila violina, kraljica instrumenata. To je nagrada precima što dadoše glavu za potomke, koji su obraz pokazali spasavajući nevoljnike i deleći koru hleba sa Amerikancima, Englezima i Francuzima, iza leđa ubitačne fašističke mašinerije koja je harala svijetom", kazao je Nikolić za Tanjug.

Selo Pranjani udaljeno je 36 kilometara od Milanovca, na putu za Požegu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana